LJUBITELJI NACISTIČKE IKONOGRAFIJE OPUSTOŠILI NIZOZEMSKE MUZEJE: / 'Imali su popis i sve obavili vrlo profesionalno'

Pljačkaši su u protekla dva tjedna opustošili dva nizozemska muzeja i odnijeli više od 1,5 milijuna eura vrijedne i rijetke nacističke uniforme, šljemove i oružje

29.10.2020.
13:00
Ilustracija: Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pljačkaši su u protekla dva tjedna iz dva nizozemska muzeja posvećena Drugom svjetskom ratu ukrali rijetke šljemove, oružje i uniforme vrijedne više od 1,5 milijuna eura. Oružje i uniforme ukrali su u kolovozu iz muzeja Beek, a prije dva tjedna iz muzeja Ossendrecht na jugu Nizozemske, rekla je Janneke Kennis, glasnogovornica muzeja Overloon.

"Ne vjerujemo da će ukradene predmete ponuditi otvoreno na prodaju putem interneta jer svo oružje numerirano je i riječ je o jedinstvenim komadima koji bi odmah bili prepoznati", ocijenila je. Otkrila je da su lopovi bili izvrsno pripremljeni te se čini da su eksponate ukrali za privatne kolekcionare. "Vjerojatno su obilazili muzeje i bilježili mjesta na kojima se nalaze njima zanimljivi eksponati, imali su popis i sve obavili vrlo profesionalno", objasnila je Kennis.

Iz ratnog muzeja u Beeku predmeti su otpremljeni u nekoliko vozila pošto su pljačkaši probili dvorišna vrata, a zatim i ulazna u zgradu. Muzej u Beeku imao je u svom postavu priču o njemačkom padobrancu Augustu Segelu ispričanu kroz 150 kostimiranih likova.

Iz muzeja Ossendrecht lopovi su počistili sve, stotine tisuća eura vrijedne uniforme SS-a, šljemove, kape, padobrane, vatreno oružje, dvoglede i drugo. Muzej Overloon je nakon pljačke vratio vlasnicima predmete koji su bili na posudbi jer smatra da su predragocjeni da bi ostali izloženi javnosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali