'rješenje za sve srbe' / Kurti odbio Vučića pa rekao da za zaštitu prava Srba želi model koji koristi Hrvatska

Image
Foto: Profimedia

'Nema normalizacije i dobrosusjedskih odnosa bez uzajamnog priznaja i bez ozbiljne i poštene zaštite nacionalnih manjina i u tom smislu vjerujem da je model koji koristi Hrvatska, a Srbija ga prihvatila, primjenjiv i na Kosovu'

3.5.2023.
11:18
Profimedia
VOYO logo

Kosovski premijer Albin Kurti odlučno je odbacio prvi nacrt statuta zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i za zaštitu prava srpske manjine predložio model koji koristi Hrvatska.

“Nikako se ne slažem s prijedlogom, ja sam nasuprot tome predložio model normalizacije koji Srbija već ima s Republikom Hrvatskom", kazao je Kurti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema normalizacije i dobrosusjedskih odnosa bez uzajamnog priznaja i bez ozbiljne i poštene zaštite nacionalnih manjina i u tom smislu vjerujem da je model koji koristi Hrvatska, a Srbija ga prihvatila, primjenjiv i na Kosovu”, rekao je Kurti u utorak navečer nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Sastanak je održan u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji se vodi pod pokroviteljstvom Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je objema stranama predstavljen prvi nacrt statuta zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosovo, o čemu je sporazum potpisan još 2013. godine. Taj nacrt pripremio je tim Srba s Kosova.

Image
pokušaj normalizacije odnosa /

Vučić o sporazumu s Kosovom: 'Nećemo implementirati ništa što podrazumijeva primanje Kosova u UN...'

Image
pokušaj normalizacije odnosa /

Vučić o sporazumu s Kosovom: 'Nećemo implementirati ništa što podrazumijeva primanje Kosova u UN...'

Kurti je rekao da teritorijalna autonomija nije prihvatljiva jer bi ona dovela i do segregacije među kosovskim Srbima, ovisno o tome gdje žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neki Srbi ne mogu biti važniji od drugih Srba, želim rješenje za sve Srbe bez obzira gdje na Kosovu žive”, rekao je.

Dogovor o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom potpisan je još 2013. godine, a Kurti kaže da je napisan “na amaterski način” i da nije uspio proći test Ustavnog suda Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Netko se potrudio da ta zajednica bude jača i od središnje vlade Kosova. Ta zajednica bi se bavila prirodnim bogatstvima, cestama, prometom - znači netko je stvarno želio stvoriti novi teritorijalni entitet na etničkoj osnovi, što je neodrživo”, rekao je Kurti.

Govoreći o nedavnim izborima u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotirali i na koje je izišlo samo 3,4 posto birača, Kurti je rekao da stanje na sjeveru nije normalno, da su ljudi tamo izloženi pritiscima i ucjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je i podatak da Srpska lista, koja je pod izravnom kontrolom Beograda i koja je po instrukcijama iz Srbije pozvala na bojkot izbora, ima najniži rejting među biračima od kada postoji.

“Srpska lista ima podršku samo 7 posto birača i čak kad bi i oni izišli, izbori ne bi imali legitimitet, a to znači da su potrebne nove političke stranke i inicijative”, rekao je Kurti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je kosovsku vladu da ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku kaže da dvije strane imaju posve oprečna stajališta o tome.

"Jasno je da Priština ne želi ispuniti svoju obvezu od prije deset godina. Danas smo došli do zida, za njih je to neprihvatljivo i kažu da ne žele novu Republiku Srpsku”, rekao je Vučić nakon završetka sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, koji je održan u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo