svjedočanstvo o srebrenici / Krvnik pokajnik na suđenju Mladiću: 'Rekli su mi: Ako nećeš pucati, stani pokraj njih! Pucao sam...'

Image
Foto: Armin Durgut/Pixsell

Dražen Erdemović na suđenju u Haagu otkrio je mjesta masovnih grobnica i rekao da je sam ubio između 70 i 100 ljudi. Svjedočio je da su to bili dječaci od 15 godina i muškarci do 60 godina starosti. U civilu i svezanih očiju izlazili su iz autobusa. Poredali su na poljani iza farme. U jednom danu, rekao je, smaknuli su između 1000 i 1200 civila

11.7.2023.
11:40
Armin Durgut/Pixsell
VOYO logo

Dražen Erdemović bio je pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske. Oni su u srpnju 1995. dobili zaduženje likvidirati muslimanske muškarce i dječake iz Srebrenice.

Samo u jednom danu ustrijelili smo između 1000 i 1200 civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim reći da mi je žao zbog svih žrtava, ne samo onih koje su ubijene tada na toj farmi, nego i svih žrtava u Bosni i Hercegovini bez obzira na nacionalnost. Izgubio sam mnoge prijatelje svih nacionalnosti u tom ratu i uvjeren sam da nitko od njih nije bio za rat. Uvjeren sam u to, ali nisu imali drugog izbora. Ovaj rat je došao i nije bilo izlaza iz njega, i to se dogodilo i meni", poručio je pred Haškim sudom u svojoj završnoj riječi Dražen Erdemović, zločinac pokajnik.

On je progonjen grižnjom savjesti i nakon što su ga dojučerašnji suborci pokušali ubiti 1996. novinarki američkog ABC-a ispričao sve što je radio i vidio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je svjedok pokajnik na suđenju Ratku Mladiću 2013. godine u Haagu.

Image
sjećanje na genocid /

Tuga i bol i nakon 28 godina. U Srebrenici će pokopati žrtve pokolja. Najmlađa žrtva imala je samo 15 godina

Image
sjećanje na genocid /

Tuga i bol i nakon 28 godina. U Srebrenici će pokopati žrtve pokolja. Najmlađa žrtva imala je samo 15 godina

Puno ranije odlučio je priznati svoju krivnju, optužen pred Haaškim tribunalom i postao je prva osoba koja je osuđena bilo kojem međunarodnom kaznenom sudu u pola stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je krivnju i prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora. Nakon žalbe je to smanjeno na pet godina.

Mnogo je puta u 20 godina svjedočio pred Tribunalom koji je utvrdio postojanje genocida u Srebrenici. Otkrio je i mjesta gdje su zarobljenici ubijani i zakapani u masovne grobnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog Srebrenicec

Rođen u miješanom braku, izjašnjava se kao bosanski Hrvat. Rat je započeo u sastavu Armije BiH, potom našao u sastavu HVO-a iz kojeg je izbačen jer je, kako kaže, pomogao srpskim civilima.

Cijelo vrijeme nastojao je pobjeći u Švicarsku sa ženom i u ratu rođenim djetetom. Nije uspio, pa se prijavio se u Deseti diverzantski odred Vojske Republike Srpske jer je mu je novac bio hitno potreban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerovao je da se sklonio, da će mu biti dobro i da će cijelo vrijeme biti u pozadini, na sigurnoj udaljenosti od prvih crta fronte.

Pogriješio je. To se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odred u ljeto 1995. dobio je zaduženje likvidirati muslimanske muškaraca i dječake iz Srebrenice dovedenih kod sela Pilice.

Kada je shvatio što se od njih očekuje Erdemović se, prema svojim riječima, pobunio. Pokazujući na zarobljenike, njegov nadređeni, Milorad Mišo Pelemiš, kratko mu je rekao: 'Ako nećeš pucati, stani pokraj njih'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdemović je odabrao pucati. Sam je ubio između 70 i 100 ljudi.

Na suđenju je kazao kako su ujutro 16. srpnja 1995. autobusi počeli su dolaziti na Ekonomiju Branjevo kod sela Pilica, u općini Zvornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U autobusima su bili muslimanski muškarci i dječaci zarobljeni u Srebrenici i izdvojeni od strane pripadnika Vojske Republike Srpske kao "vojno sposobni".

Prema njegovom svjedočenju, svi su bili vezanih ruku, stari između 15 do 60 godina, u civilnoj odjeći. S povezima preko očiju počeli su izlaziti iz autobusa. Izvodilo ih se u grupama po deset i postrojilo na poljani iza farme. Pripadnici Desetog diverzantskog odreda zatim su ih strijeljali s leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između 10 sati ujutro i oko 15.30 sati popodne stiglo je između 15 i 20 autobusa, a pripadnici odreda upucali su sve muškarce i dječake koji su iz njih izašli. Nakon toga ubijanje je preuzela druga jedinica. Tog dana ustrijelili smo između 1000 i 1200 civila" svjedočio je Erdemović.

Image
Foto: Profimedia

Ratko Mladić Karadžić

Danas Dražen Erdemović živi na nepoznatoj lokaciji, pod tuđim identitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Milorad Mišo Pelemiš nikad nije osuđen za svoja zlodjela, živio je i radio u Beogradu, a umro je 2021. godine u 58-oj godini poslije teške i duge borbe s opakom bolešću.

POGLEDAJTE I VIDEO kada je uhićen zloglasni general Ratko Mladić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo