Play ponuda

KRVAVI PUČ U ETIOPIJI: / Poginuli su načelnik glavnog stožera vojske i predsjednik države Amhare

Image
Foto: Screnshot/Google Maps

Ova ubojstva vrhunac su višegodišnjih etničkih sukoba u Etiopiji

23.6.2019.
13:15
Screnshot/Google Maps
Play ponuda

Načelnik glavnog stožera etiopske vojske i najmanje tri druga viša dužnosnika ubijeni su u pokušaju državnog udara vojnog generala u sjevernoj etiopskoj državi Amhari, objavila je državna televizija u nedjelju. Amharski predsjednik Ambahju Mekonen i njegov savjetnik također su ubijeni, prema državnim medijima, koji su objavili da je pokušaj udara orkestrirao general Asamnju Cige, najviša osoba za sigurnost u regiji. Vlada premijera Abija Ahmeda, koja se suočava sa sve jačim pritiskom regionalnih moćnika, uključujući i onih u Amhari, žarištu sve većeg etmičkog nasilja u Etiopiji, objavila je da je etiopska vojska uspostavila kontrolu u Amhari nakon neuspjelog puča.

Pucnjava se dogodila kad su se savezni dužnosnici sastali s amharskim predsjednikom - Abijevim saveznikom - kako bi razgovarali o tome kako obuzdati otvoreno Asamnjuevo novačenje etničkih milicija, rekao je dužnosnik iz Adis Abebe za Reuters. Tjedan ranije, Asamnju je otvoreno savjetovao Amharce, jednu od najvećih etničkih skupina, da se naoružaju, u videu koji se širio putem Facebooka te ga je vidio i Reutersov novinar.

Image
NAPAD GRANATOM NA POLITIČKOM SKUPU U ETIOPIJI: /

Jedna osoba preminula, 132 ozlijeđene, netko je ciljao na premijera

Image
NAPAD GRANATOM NA POLITIČKOM SKUPU U ETIOPIJI: /

Jedna osoba preminula, 132 ozlijeđene, netko je ciljao na premijera

Preminuo premijer i bivši predsjednik Etiopije

shimmer fallback

Preminuo premijer i bivši predsjednik Etiopije

Bezuspješne političke reforme

Etiopija, država od 100 milijuna ljudi, bori se da obuzda rasprostranjeno etničko nasilje zbog kojeg je raseljeno 2,4 milijuna ljudi, navode Ujedinjeni narodi. Abij odjeven u vojnu odoru objavio je na državnoj televiziji u subotu navečer da je pokušan državni udar u amharskome glavnom gradu Bahir Daru taj dan te da je načelnik etiopskog glavnog stožera general Sear Mekonen među žrtvama. "Ubili su ga ljudi koji su bili bliski s njim", rekao je Abij. Ubio ga je njegov tjelesni čuvar, objavili su državni mediji u nedjelju a ubijen je u svom domu u Adis Abebi.

Većina počinitelja je uhićena, rekao je general specijalnih snaga u Amhari za državne medije u nedjelju. Otkad je došao na vlast prošle godine, Abij je pokušavao predvoditi političke reforme u toj zemlji na Rogu Afrike. Nakon tri godine političkog nasilja Abijev prethodnik Hailemariam Desalegn dao je ostavku bez presedana.

Abij je oslobodio političke zatvorenike, ukinuo zabrane političkih stranaka i procesuirao dužnosnike optužene za teška kršenja ljudskih prava, ali njegova vlada borila se s porastom nasilja. Etničko krvoproliće izbilo je u mnogim područjima, uključujući Amharu, gdje je Mekonen vodio regionalnu vlast.

Play ponuda
Play ponuda