KRIZNA SITUACIJA POSTAJE SVE NAPETIJA, STIŽU TENKOVI I TOPOVI: / 'Ovo je najveći desant u istočnoj Europi od Hladnog rata'

Veliki broj britanskih vojnika, tenkova, samohodnih topova i ostalog naoružanja počelo je pristizati u Estoniju iz Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke.

23.3.2017.
21:06
AFP, RAUL MEE
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanski ministar obrane Michael Fallon operaciju je opisao kao "najveći premještaj u istočnoj Europi od kraja Hladnog rata".

Prvi od nekoliko stotina britanskih vojnih vozila stigli su u Estoniju u srijedu. Prevezeni su brodovima iz britanskih i njemačkih pomorskih luka, izvjestilo je britansko ministarstvo.

Teška vojna oprema, poput tenkova Challenger 2, te drugih oklopnih vozila kao što su Terrier, Titan i Trojan, te borbenih pješadijskih vozila Warrior, bit će prebačeni iz estonske luke u vojnu bazu Tapa.

Novo naoružanje pojačat će britansku vojnu prisutnost u istočnoj Europi. "Ovo je početak najvećeg premještaja u istočnoj Europi od kraja Hladnog rata", rekao je britanski ministar obrane Fallon, dodavši da će do kraja travnja uz rusku granicu u Estoniji biti raspoređeno "više od 800 britanskih vojnika s tenkovima".

NATO opravdava gomilanje vojnika i vojne opreme upostavljanjem sigurnosti u istočnoj Europi s ciljem odvraćanja od ruske hipotetske agresije.

Američke, francuske i njemačke trupe već se nalaze u Estoniji u sklopu NATO-ovih međunarodnih bataljuna. Do kraja mjeseca, u bazama Tapa i Amari, nalazit će se oko 1650 vojnika, dok će posljednja spomenuta služiti i kao zrakoplovna baza za NATO-ove zračne snage iz Njemačke.

Sve veće gomilanje vojnih snaga uz rusku granicu dio je NATO-ove operacije u sklopu koje će na Baltik biti premještena ukupno četiri međunarodna bataljuna, što je među članicama Saveza dogovoreno još prošle godine. Naravno, iz Moskve ovakvu odluku žestoko kritiziraju, te upozoravaju da će jačanje savezničke vojne prisutnosti u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj potkopati sigurnosnu ravnotežu na Starom kontinentu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali