RASTU TENZIJE / Kosovska policija zatvorila srpske banke. Oglasio se SAD, Srbi bijesni: 'Ovo je divljaštvo'

Image
Foto: Stringer/PIXSELL/Ilustracija

Kosovska policija je tijekom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 milijuna eura, 74,7 milijuna srpskih dinara (oko 636 tisuća eura) te manje količine novca u drugim valutama

21.5.2024.
17:18
Stringer/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dvije balkanske susjede, prenosi agencija dpa. 

Kosovska policija je tijekom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 milijuna eura, 74,7 milijuna srpskih dinara (oko 636 tisuća eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore u utorak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOSOVSKI DUŽNOSNIK TVRDI /

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom: 'Znak osvete i nervoze'

Image
KOSOVSKI DUŽNOSNIK TVRDI /

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom: 'Znak osvete i nervoze'

Na sjeveru Kosova žive deseci tisuća Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima. Kosovska središnja banka u veljači je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošli tjedan. 

Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to „činom divljaštva” koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.  Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Europske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona „protivna duhu normalizacije” te ugrožava pregovore u tijeku. Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Europske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kosovski ministar: 'Uhićenje Radoičića je simboličan potez, u sve je uključen i Vučić. Znamo za još jedan njihov kamp'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo