Play ponuda

KOSOVO DOBILO PREDSJEDNICU: / Dosad je mijenjala Hashima Thacija, a sada je poslala snažnu poruku Srbiji

Image

Kosovski parlament je sa 71 glasom 'za' potvrdio 38-godišnju profesoricu prava Vjosu osmani iz vladajuće stranke Vetevendosje kao novu predsjednicu države

4.4.2021.
23:27
Play ponuda

Kosovski parlament potvrdio je 38-godišnju profesoricu prava i kandidatkinju vladajuće stranke Vetevendosje Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova. Osmani je preuzela dužnost vršiteljice dužnosti predsjednika Kosova u studenom kad je njezin prethodnik Hashim Thaci podnio ostavku uoči predstojećeg suđenja za ratne zločine u Nizozemskoj.

Njezin prvotni mandat istekao je kad je nova vlada premijera Albina Kurtija, čelnika stranke Vetevendosje (Samoodređenje), preuzela vlast nakon izbora 14. veljače. Parlament sa 120 mjesta u nedjelju je podržao imenovanje Osmani za predsjednicu sa 71 glasom za.

Oporbene stranke i organizacije civilnog društva kritizirale su njezino imenovanje, rekavši da u zemlji s krhkom demokracijom nije poželjno imati predsjednicu, premijera i predsjednika parlamenta iz iste stranke. Osmani predstavlja tip mladih Kosovara koji su bliskiji životu na Zapadu i frustrirani nepotizmom i neučinkovitošću tradicionalnih stranaka u zemlji.

Normalizacija veza sa Srbijom

Osmani je u govoru pozvala na dijalog za normalizaciju veza sa Srbijom, pod uvjetom da se Beograd prvo ispriča i procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene u ratu od 1998. do 1999. koji je u konačnici doveo do neovisnosti Kosova 2008. godine.

"Mir će se postići tek kad vidimo kajanje i ispriku iz Srbije i kad dobijemo pravdu za one koji su patili zbog njihovih zločina", rekla je Osmani.

Thaci u Haagu

Osmani je do prošlog rujna bila visoka dužnosnica u Demokratskoj ligi Kosova, ali je napustila tu stranku i udružila se s Kurtijem. Nije članica stranke Vetevendosje, ali je bila na njihovoj listi na izborima u veljači. Udana je i ima dvije kćeri. Bivši predsjednik Thaci, ratni junak koji je postao političar, nalazi se u Haagu i čeka suđenje pred kosovskim sudom za ratne zločine sa sjedištem u Nizozemskoj. Odbacio je sve optužbe.

Image
HASHIM THACI OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE! /

'Haški sud tvrdi - vodili su tajnu kampanju da ih ne bi izveli pred lice pravde'

Image
HASHIM THACI OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE! /

'Haški sud tvrdi - vodili su tajnu kampanju da ih ne bi izveli pred lice pravde'

Play ponuda
Play ponuda