ŠTO RADE KRIVO? / Imaju najstroži lockdown i rekordan broj zaraženih: Dužnosnici upozoravaju da slijedi još gora situacija...

Australija je u subotu prijavila 1756 novih zaraza koronavirusom, što je još jedan rekord. Većina slučajeva ponovno je u Novom Južnom Walesu

4.9.2021.
10:10
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Australija, koja se bori kako bi suzbila najteži val covida-19, u subotu je prijavila 1756 zaraženih, što je još jedan rekord, a dužnosnici su upozorili da slijedi još gore te pozvali na cijepljenje.

Većina slučajeva ponovno je u Novom Južnom Walesu, koji se od sredine lipnja bori protiv izbijanja vrlo zarazne delta varijante. Država je prijavila 1533 nova slučaja i četiri smrtna ishoda.

Susjedna Victoria prijavila je 190 slučajeva, Teritorij australskoga glavnoga grada 32 i Queensland jedan. Nedavni dnevni broj zaraženih dvostruko je veći od prošlog najgoreg vala pandemije u Australiji prije godinu dana.

Epidemija nije dosegnula vrhunac

Vjerujući da se ova epidemija ne može eliminirati - uspješna strategija koju su države i teritoriji koristili u ranijim valovima - vlasti Novog Južnog Walesa i Victorije usredotočile su se na ubrzavanje cijepljenja.

Iako je broj zaraženih u Viktoriji, za vrijeme šestog zatvaranja, blago pao u odnosu na broj od 208 u petak, zdravstvene vlasti su rekle da epidemija nije dosegla vrhunac.

"Sveukupni trend je polagan i stalan rast. Zato je cijepljenje toliko važno, kao i poštivanje pravila", rekao je viktorijski glavni zdravstveni dužnosnik Brett Sutton na konferenciji za novinare.

Vrhunac hospitalizacija očekuje se u listopadu

Novi Južni Wales, najmnogoljudnija australska država u kojoj se nalazi Sydney, očekuje više od 1000 novih slučajeva dnevno tijekom najmanje dva tjedna, a vrhunac hospitalizacija vjerojatno će biti u listopadu. U subotu su zdravstveni dužnosnici rekli da 137 od 173 osobe na intenzivnoj njezi u bolnicama nije cijepljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Victoria, Novi Južni Wales i Teritorij australskoga glavnoga grada, zajedno s gotovo 60 posto od 25 milijuna australskih stanovnika, već su tjednima u strogom zatvaranju.

Očekuje se da će se to nastaviti sve dok 70 posto stanovništva ne bude potpuno cijepljeno. Trenutnim tempom Australija bi mogla doseći taj prag krajem listopada ili početkom studenog.

U zemlji je cijepljeno samo oko trećina starijih od 16 godina. Australija je zabilježila nešto manje od 60.000 slučajeva covida-19 i 1036 smrtnih ishoda, daleko manje od mnogih drugih zemalja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali