Kiša uzrokovala odrone tla, blato zatrpalo 95 ljudi

6.4.2010.
22:48

Strahuje se da bi nastavak oborina mogao još više pogoršati već teško stanje u jedanaestmilijunskom Rio de Janeiru i u okolnom području.

Obilna kiša počela je padati u ponedjeljak navečer, a gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paes izjavio je kako je "riječ o najobilnijim oborinama u gradu u zadnjih 30 godina".

"Stanje je kritično. Ceste su poplavljene i blokirane. Stanovništvu savjetujemo da ostane kod kuće", rekao je Paes. Većina letova je otkazana, a neki su zrakoplovi kasnili u polijetanju i po nekoliko sati, izvijestili su iz gradske zračne luke.

Pogođene su cijele općine, ceste i autoceste su potopljene i odcijepljene, cijeli brežuljci su se odronili nakon olujnih kiša koji su zadesile prenapučenu regiju jugoistoka zemlje, gdje se nalazi nekoliko velikih gradova: Sao Paolo s 18 milijuna stanovnika i Rio de Janeiro s 11 milijuna koji su već pretrpjeli niz drama nakon ljetnih olujnih kiša od prosinca do ožujka.

Tragedija se, kažu stručnjaci, dogodila zbog divlje izgradnje velikih gradova na jugoistoku Brazila i nedostatne pripreme na suočavanje s posljedicama tropskih kiša.

Rio, u kojem će se 2016. održati Olimpijske igre, je "grad izgrađen na mjestu koje je trebalo biti nacionalni park. To nije mjesto pogodno za tako veliki grad", rekao je urbanistički stručnjak Andre Urani na tv kanalu Globo news.

Ovogodišnje ljeto na južnoj polutki bilo je neobično vruće i kišovito, a meteorolozi najavljuju nastavak oborina i idućih dana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali