KINEZI STVORILI HIBRID SVINJE I MAJMUNA, MISIJA JE USPJELA: / 'Ovo je jako važno istraživanje, znamo za što će nam sve služiti'

11.12.2019.
17:02

Znanstvenici u Kini su uspješno uzgojili hibride "majmunskih svinja" kao dio istraživanja rasta ljudskih organa u životinja koji trebaju služiti za transplantanciju, javlja Independent. Premda su dva takva praseta uginula tek tjedan dana nakon rođenja, kod obje "majmunske svinje" vidljivo je da imaju isti DNK kao makaka majmun i to u srcu, jetri, slezeni, plućima i koži. Za potrebe ovog istraživanja izgojeno je više od 4.000 embrija koji su ugrađeni u svinju pomoću IVF-a, piše New Scientist.

Tim iz Glavnog državnog laboratorija matičnih stanica i reproduktivne biologije u Pekingu napravio je genetski modificirane majmunske stanice za proizvodnju fluorescentnog proteina. Tako su istraživačima omogućili praćenje stanice kao i stanice potomka. Te modificirane stanice ubrizgane su pet dana nakon oplodnje u svinjske embrije. Tako je rođeno šest prasadi od kojih su dvije bile "majmunske svinje".

STVORILI PRVI HIBRID ČOVJEKA I SVINJE! Revolucionalno otkriće za razvoj ljudskih organa

Majmunske ćelije činile su samo jednu od tisuću i jednu od 10.000 preostalih svinjskih stanica. Znanstvenici namjeravaju ponoviti ovaj eksperiment kako bi stvorili zdrave životinje s višom koncentracijom majmunskog DNK i na kraju reproducirali životinju s organima koji sadrži samo majmunski DNK. Ovaj istraživački rad objavljen je u "Protein and Cell" govori da su rezultati znanstvenike približili proizvodnji funkcionalnih stanica i organa specifičnih za tkivo na velikom životinjskom modelu.

Inače, ovo nije prvi put da su znanstvenici napravili hibride životinja. Prije 10 godina je tim sa Sveučilišta Stanford stvorio miševe sa štakorskom gušteračom, a 2017. su znanstvenici s Instituta Salk u Kaliforniji stvorili hibride čovjeka i svinje s 100.000 ljudskih stanica. Ti embriji su uništeni u mjesec dana. Prema organizaciji NHS za krv i transplantaciju, više se od 6.000 pacijenata u Velikoj Britaniji trenutno nalazi na listi čekanja za organe.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali