Play ponuda

PANIKA U SAD-U / Kineski špijunski balon leti iznad sjevernih saveznih država: 'Ne obarajte ga, krhotine bi mogle predstavljati prijetnju'

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana

3.2.2023.
7:31
Screenshot/YouTube
Play ponuda

Američka vojska prati sumnjivi kineski špijunski balon koji lebdi iznad sjevernih saveznih država SAD-a, javljaju tamošnji mediji.

Sumnja se da kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana, a visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjednika Joea Bidena da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju.

"Jasno je da je namjera ovog balona nadzor", rekao je novinarima u četvrtak visoki dužnosnik američke obrane.

Prate balon već nekoliko dana

Između Kine i SAD-a, dva najveća svjetska gospodarstva, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana, što uključuje i američke vojne zrakoplove s posadom.

Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod "svemira".

Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina.

Ograničeno prikupljanje obavještajnih podataka

Američki dužnosnici iznijeli su to pitanje svojim kineskim kolegama. "Ukazali smo im na ozbiljnost koju za nas ima to pitanje", rekao je jedan dužnosnik.

Špijunski baloni iznad SAD-a letjeli su nekoliko puta posljednjih godina, ali čini se da se ovaj balon zadržava dulje nego u prethodnim slučajevima, rekao je dužnosnik.

"Trenutno procjenjujemo da taj balon ima tek ograničenu dodatnu vrijednost iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka, ali unatoč tome poduzimamo korake za zaštitu od prikupljanja osjetljivih podataka stranih obavještajnih službi", rekao je dužnosnik.

Play ponuda
Play ponuda