Play ponuda

KIM JONG UNOV TAJNI PLAN ZA INVAZIJU: / Nitko ne zna koliko se ovakvih tunela nalazi 80 metara ispod zemlje

Image
Foto: AFP
5.12.2016.
12:25
AFP
Play ponuda

Južna Koreja do sada je pronašla četiri tunela na granici sa sjevernim susjedima. Riječ je o tunelima kojima u sat vremena može proći 30.000 vojnika, a pojavila se sumnja kako se negdje nalazi još 16 sličnih. Takve sumnje, dakako, potiču oprez na potencijalni iznenadni napad Sjeverne Koreje.

Prvi otkriven 1974. godine

Prvi tunel otkriven je još 1974. godine kad je južnokorejski stražar vidio kako se iz zemlje izdiže para. Treći otkriveni tunel, zanimljivo, 'cinkao' je prebjeg Kim Bu-seong, četiri godine nakon otkrića prvog.

Image
DEBELI DIKTATOR: /

130 znanstvenika bori se za život Kim Jong-Una, ali nemaju na kome istraživati jer narod gladuje

Image
DEBELI DIKTATOR: /

130 znanstvenika bori se za život Kim Jong-Una, ali nemaju na kome istraživati jer narod gladuje

Ovaj je na dubini od 73 metra ispod površine zemlje. Dug je 1635 metara, a gradilo ga se šest godina. Sada taj tunel blokiraju tri debela cementna zida. Iako Sjeverna Koreja nikada nije priznala da stoji, dokazi za to su mnogobrojni.

Metoda skretanja pozornosti?

Tunel se blago spušta prema sjeveru što znači da se sva voda u tunelu slijevala u Sjevernu Koreju. Diljem tunela razmazali su prašinu od ugljena kako bi, kad bi i bili otkriveni, mogli reći da se radi o napuštenim rudnicima. No, na ovim prostorima imamo samo rudnike granita. Posljednji faktor koji na to ukazuje jest smjer u kojem su bušene rupe za dinamit. Sve su bušene prema jugu', kaže jedan južnokorejski stražar za Daily Star.

Tuneli su skučeni, jedva dva metra visoki i vrlo uski. Nitko ne zna gradi li Kim Jong-un i dalje ovakve tunele. 'Ako ih i grade, mogli bi služiti isključivo kao nešto čime će nam skrenuti pozornost s nečeg drugog. To traje predugo, a trebali bi poslati cijele divizije na podzemnu šetnju od 40-50 kilometara', dodaje stražar s južne strane granice.

Zatvorenički logori

Prije dva tjedna, Amnesty International objavio je satelitske snimke mreže logora u Sjevernoj Koreji koje dokazuju da, unatoč suprotnim tvrdnjama, diktatorska vlast pod vodstvom Kim Jong-una i dalje ulaže u njih. Analizom satelitskih fotografija dvaju ovakvih kampova, snimljenih u svibnju i kolovozu, dokazano je postojanje novih stražarskih mjesta, nadograđivanje krematorija, kao i neprekidne poljoprivredne aktivnosti.

Ovi zatvorenički kampovi simbol su političke represije i društvene kontrole u toj komunističkoj državi u kojima se neprestano krše osnovna ljudska prava.

Play ponuda
Play ponuda