KAKVO OTKRIĆE USRED RECESIJE, ŠTO ĆE IM SADA AMERIKANCI? / 'Našli smo ogromno nalazište nafte. Sad smo četvrti u svijetu'

Ovime su zauzeli četvrto mjesto u svijetu, odmah iza Venezuele, Saudijske Arabije i Kanade

10.11.2019.
17:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mali poklon vlade narodu",- tim je riječima iranski predsjednik Hassan Rouhani u nedjelju objavio da je u Iranu otkriveno naftno polje koje će vjerojatno za trećinu povećati državne rezerve, što je, kako je istaknuo, "dobra vijest" za Iran koji je suočen s američkim gospodarskim sankcijama.

"Otkrili smo nalazište nafte koje, kako se procjenjuje, sadrži oko 53 milijarde barela nafte", rekao je Rohani tijekom govora održanog u Yazdu.

Takvo bi otkriće moglo za trećinu povećati naše državne rezerve. Potkraj 2018. one su iznosile 155,6 milijardi barela, podaci su iz najnovijeg broja "Statističkog pregleda svjetskih energetskih zaliha" koji je objavila grupa BP.

Iran je tako zauzeo četvrto mjesto u svijetu, odmah iza Venezuele, Saudijske Arabije i Kanade.

Nalazište je široko 2400 km2, duboko 80 metara, a prostire se od "Bostana do Omidije", dvaju gradova u jugozapadnoj iranskoj pokrajini Huzestan, kazao je Rouhani.

Ovo je "mali poklon vlade narodu Irana", kazao je predsjednik države, s obzirom na to da gospodarstvo zemlje pati zbog gospodarskih sankcija koje su ponovno uvele Sjedinjene Države 2018.

Očekuje se da će iranski BDP ove godine pasti za 9,5 posto, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali