KAKO PREKO NOĆI IZGUBITI 8,5 MILIJARDI DOLARA? / Poznate kompanije ostale bez hrpe love nakon negiranja glasine o suradnji s Appleom

Image

Hyundai i Kia potvrdili su da su od par tvrtki dobili ponude za suradnju u zajedničkom razvoju autonomnog električnog vozila,

10.2.2021.
13:31
Play logo

Nakon što je južnokorejski proizvođač automobila Hyundai i Kia objavio da do suradnje s Appleom na razvoju njegova autonomnog vozila neće doći, vrijednost dionica im je snažno pala.

Kako prenosi CNBC, u svojoj objavi prema burzovnim pravilima o izvještavanju investitora zbog glasina na tržištu, Hyundai i Kia potvrdili su da su od par tvrtki dobili ponude za suradnju u zajedničkom razvoju autonomnog električnog vozila. Izvijestili su o tome da su razgovori još u ranoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Iz kompanije su priopćili da s Appleom nisu razgovarali o razvoju autonomnog vozila. Poslije toga, cijena dionica Hyundaija potonula je 6,2 posto pa je time vrijednost kompanije pala za tri milijarde dolara. Kia je doživjela još snažniji udarac od 5,5 milijardi dolara uz pad cijene dionica od 15 posto.

Dionice Kije skočile nakon objave suradnje s Appleom, a sada kažu da razgovora nije bilo

Kijina dionica narasla je 61 posto početkom siječnja nakon što je njezin vlasnik Hyundai potvrdio medijske napise o razgovorima s tvrtkom Apple oko razvoja automobila do 2027. kao i razvoja baterija u tvornicama u SAD-u za ta dva proizvođača iz Južne Koreje.

Play logo

Na kraju balade, Hyundai tvrdi da do razgovora s Appleom nije ni došlo nego da su razgovarali "s nekoliko drugih kompanija". CNBC je nedavno objavio kako se razgovori približavaju kraju, dok je jedan list u Koreji najavio da će se ugovor potpisati 17. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi kontakti su navodno bili uspotavljeni još 2018. godine. Južnokorejski proizvođač Hyundai poznat je po svojoj nesklonosti za suradnje s drugim kompanijama. S obzirom na to da je riječ o drugom po veličini južnokorejskom konglomeratu, kompanija mjenjače, motore, čak i čelik, proizvodi u vlastitim tvornicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo