Play ponuda

Kako je živjeti i raditi u najbogatijoj zemlji svijeta

shimmer fallback
1.11.2014.
13:47
Play ponuda

Infrastruktura, škole, fakulteti i mnogi drugi objekti grade se u sklopu provođenja vizije razvoja "Katar 2030" koja predviđa temeljitu izgradnju i modernizaciju zemlje, uz povezivanje moderne, tehnološki napredne države sa starom tradicijom, itekako prisutnom među Kataranima.

Šoping centar od 9 kilometara

"Katar je grad u kojem se prije svega radi i gradi, i to sve u velikom stilu i luksuzu. Primjerice, show room kompanije za koju radim smješten je u novom šoping centru, najvećem na svijetu – dugačak je čak 9 kilometara. Dakako, i Doha obiluje vrhunskim restoranima, poput hotelima, spa centrima", piše za portal dobarzivot.net Gordana Popović, marketinška stručnjakinja i poduzetnica koja živi i radi u Kataru.

Radi se svaki dan osim petkom, a mnogi imaju i slobodnu subotu. Radno je vrijeme od 9 ujutro do 18 ili 19 sati navečer uz dugačku pauzu za ručak kada je vrijeme najvećih vrućina. Prosječna je temperatura 40 stupnjeva Celzijusa, a ljeti se popne i do 50.

'Uživam respekt kao i u Americi...'

Arapsko je društvo tradicionalno muško i u većini kompanija prevladavaju muškarci. Zaposlene su žene uglavnom strankinje. Primjerice, šogorica G. Popović je arhitektica i radi u tvrtki kao jedina žena među 400 muškaraca.

"Kao poslovna žena koja živi i radi u Kataru, uživam respekt kao i u Americi, Italiji, Hrvatskoj… bilo kojoj zapadnoj zemlji u kojoj sam živjela i radila. Razlika je, dakako, u načinu odijevanja koje zahtijeva pokrivenost tijela. Zato sam se morala sam se odreći haljina i minica, ali ne i visokih peta", piše Popović.

Kaže da joj se često dogodi da zbog njene visoke poslovne titule, poslovni ljudi automatski misle da je muškarac, te joj se u svim prepiskama tako i obraćaju: "Mr. Gordana" ili "Mr. Popovic", a onda se iznenade kad se na poslovnom sastanku pojavi – žena.

Skupa stanarina

Katarske kompanije su oslobođene plaćanja poreza i nema poreza na dohodak, ni za domaće niti za strane radnike. Međutim, za strane kompanije vrijede drugačija pravila – one moraju plaćati korporativni porez na dohodak. To uključuje sve vrste usluga i konzultantskih ugovora unutar zemlje, kao i svu stečenu imovinu. Stranci se uglavnom žale na visoke cijene stanovanja, po kojima je Katar najskuplji u regiji, osjetno skuplji od Dubaija. S druge strane, litra benzina stoji manje od boce vode za piće. Ostale cijene su usporedive sa velikim gradovima Europe i Amerike.

Za poslovni uspjeh u Kataru ključno je, kaže Popović, imati dobrog sponzora odnosno dobrog poslovnog partnera, koji će biti korektan i voditi računa o tome da vam omogući dobre uvjete za posao. Jako je važno da je iz dobre, respektabilne obitelji i da vam može osigurati kontakte i prilike koje stranci nikako ne mogu sami ostvariti.

Arapski je primarni jezik u poslovnim krugovima iako je i engleski uobičajen. Molitva je važan dio i osobnog i društvenog života u Kataru. Moli se pet puta dnevno i za to se vrijeme prekida rad. Mnoge kompanije imaju i posebne prostorije za molitvu, a u onima koje ga nemaju vjernici se povlače u jedan dio poslovnog prostora koji je određen za to. Molitva je važnija od bilo kojeg događanja i zbog nje će biti prekinut svaki poslovni sastanak.

Nema prodaje zemlje i nacionalnog blaga strancima i ne možete se zaposliti niti bilo što raditi u Kataru ako za vas ne jamči netko od Katarana, vaš sponzor. Strane tvrtke mogu otvarati svoja predstavništva isključivo sa katarskim partnerom i uz njegovo prevladavajuće vlasništvo – barem 51 posto.

Posjetitelji iz Hrvatske u Kataru trebaju imati vizu, ali nju ne odobrava katarsko veleposlanstvo u Zagrebu, nego će ga ishoditi hotel kojem se morate prijaviti kao gost, a to može potrajati i nekoliko tjedana. Najbrži je način za dobivanje vize ako putujete sa Qatar Airwaysom, oni mogu pomoći oko vize.

Ako ste u Katar došli raditi uz garanciju sponzora, iz zemlje ne možete putovati niti izlaziti bez njegova pisanog odobrenja. Neke tvrtke daju godišnje, multiple odobrenje, a neke ne.

http://dobarzivot.net/putovanja/katar-zivjeti-i-raditi-u-najbogatijoj-zemlji-svijeta/

Play ponuda
Play ponuda