OGLAS

prijevremeni izbori / Još tjedan dana do početka izborne šutnje u Srbiji: Dominira Vučićev SNS, oporba se ipak nada pobjedi

Image
Foto: A.H./ATAImages7Pixsell

Izbori dolaze u vrijeme pritisaka EU-a i međunarodne zajednice da se Srbija vrati dijalogu s Kosovom i prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa, koji podupire i SAD. Također, dolaze u doba rastućeg nezadovoljstva u društvu i brojnih afera vezanih uz dužnosnike SNS-a te nakon napetosti na kosovskom sjeveru

9.12.2023.
7:36
A.H./ATAImages7Pixsell
VOYO logo

Tjedan dana prije početka izborne šutnje za prijevremene parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji 17. prosinca predizborna kampanja dobiva ubrzanje u kojem dominira vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), čiji je najgorljiviji promotor srbijanski predsjednik i donedavni vođa SNS-a Aleksandar Vučić.

Prijevremeni parlamentarni izbori, uobičajeni tijekom više od desetljeća vlasti SNS-a, raspisani su za 17. prosinca, kad će se birati i zastupnici u Skupštini Vojvodine, te vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori dolaze u vrijeme pritisaka EU-a i međunarodne zajednice da se Srbija vrati dijalogu s Kosovom i prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa, koji podupire i SAD. Također, dolaze u doba rastućeg nezadovoljstva u društvu i brojnih afera vezanih uz dužnosnike SNS-a te nakon napetosti na kosovskom sjeveru koje su eskalirale nedavnim oružanim napadom paravojne skupine Srba. U tom je sukobu ubijen jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

Vučić je u petak, u najnovijem u nizu svojih sve ofenzivnijih pojavljivanja u programima televizija s nacionalnom pokrivenošću, u kojima otvoreno lobira za SNS uz žestoko javno žigosanje oporbe, poručio biračima: "Jasno vam je da je glas za njih, glas protiv vitalnih interesa države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučićeva dominacija u kampanji

Nakon što se u svibnju ove godine formalno povukao s čela SNS-a, Vučić je na početku kampanje, s pozicije šefa države i predsjednika svih građana, poručio da se "svim srcem" podržavati listu SNS-a.

Kao nesumnjivo najutjecajnija figura na političkoj sceni, koju obilno podupiru vlasti bliski elektronički i tiskani mediji, Vučić je izbornoj listi SNS-a "posudio" svoje ime, uz slogan kampanje "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je objavio da tu listu podupire više od 2.000 javnih osoba, među kojima su akademici, liječnici, profesori, sportaši, glumci, čiji su potpisi podrška SNS-u i politici te stranke koja je na vlasti od 2012. 

Image
'nisu pokazali brigu za građane' /

Uoči parlamentarnih izbora Vučić žestoko kritizirao stranačke kolege: 'Mislite li da sam glup?'

Image
'nisu pokazali brigu za građane' /

Uoči parlamentarnih izbora Vučić žestoko kritizirao stranačke kolege: 'Mislite li da sam glup?'

Nasuprot medijskoj dominaciji Vučića i SNS-a, oporba pokušava uspostaviti kakvu-takvu ravnotežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni korpus - i s lijeve i s desne strane - državne dužnosnike iz redova naprednjaka optužuje za "dužnosničku kampanju" u kojoj se, s ministarskih pozicija, otvaraju obnovljeni vrtići i rekonstruirane školske zgrade, obećavaju ulaganja u zdravstvo, lokalnu samoupravu, dok istodobno vladajući potenciraju isplatu milijune eura vrijednu novčanu pomoć umirovljenicima, učenicima i studentima.

Sumnje oporbe i vjera u pobjedu

Oporba upire prstom na cenzuru njezinih stajališta i predizbornih poruka u medijima. Također izražava sve otvorenije sumnje u manipulacije tijekom glasanja, potencijalnu krađu glasova i takozvane "fantomske birače", s obzirom da mjesecima unazad vlada veliko nepovjerenje u birački popis, a samim tim i u izborni proces i zlouporabu državnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim za kontrolu izbora koalicijske liste "Srbija protiv nasilja", koju čine liberalno lijeve i proeuropske stranke, pozvao je u petak građane da sve pozive za glasanje osobama koji ne žive na označenim adresama, donesu i prijave svaki taj listić kao dokaz koji će pomoći u pravnoj borbi protiv "fantomskih glasača" i "zaštiti izborne volje svakog građanina Srbije".

Vladajući, na čelu s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, niječu mogućnost takvih zlouporaba, a oporbu optužuju da nema ideje, program i strategiju za očuvanje državnih i nacionalnih interesa, te da im je jedini program "mržnja protiv Aleksandra Vučića" kojemu je pak, kako tvrde, jedini cilj borba da Srbija, u svojim dosadašnjim ekonomskim i inim uspjesima, ne posustane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predizbornom skupu SNS-a u četvrtak u Kruševcu, Vučić je, najavljen kao predsjednik države, poručio da je cilj liste SNS-a koja nosi njegovo ime, apsolutna pobjeda "s 50+ postotaka u mandatima" za zastupnike u srbijanskom parlamentu".

Rekao je kako će biti "apsolutno nezadovoljan" ako ta lista ne bude imala "apsolutnu većinu samostalno, bez bilo koga drugog, bez socijalista (SPS), bez manjinskih stranaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I to kažem 10 dana pred izbore, a oni (oporba) se smiju. Vidjet ćemo tko će smijati za 10 dana. Ja ću se tad samo osmjehnuti i reći: Pa, rekao sam vam ljudi, znam Srbiju", poručio je Vučić.

Oporba, koja na izborima nastupa u više blokova, vidi šansu da u ukupnom zbroju glasova dobije većinu koja će joj omogućiti da, unatoč ideološkim i programskim razlikama, formira tehničku vladu, čiji bi zadatak bio da u narednih godinu dana pripremi uvjete za nove izbore i preustroj institucija, što bi jamčilo uspostavu demokratskih standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To (tehnička vlada) nije idealno rješenje, no ne postoji nijedan drugi put, jer se SNS mora razvlastiti zbog katastrofe u koju vodi državu", izjavio je vođa konzervativno-desne koalicije NADA Miloš Jovanović.

I u najbrojnijoj koaliciji, listi "Srbija protiv nasilja", tvrde da im kadrovske kombinatorike nisu prioritet i da se "osam organizacija i stranaka udružilo" da bi prioritetno "pobijedili vlast Srpske napredne stranke" te da je 17. prosinca "ta pobjeda apsolutno moguća". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Za Vučića su ovi izbori borba između dobra i zla, a on je spasitelj: Da dođe do pobjede spreman je na sve

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Kako bi superjeftini električni automobili mogli pokrenuti opći trgovinski rat između Kine i Zapada, i zašto je Europa posebno na udaru