JEFTINI 'ZOMBI' LIJEK / Tisuću britanskih vojnika završilo u ludnicama

shimmer fallback

Britanska vojska optužena je da ne štiti mentalno zdravlje svojih vojnika.

17.4.2015.
12:22
Play logo

Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama (FOI) otkriveno je da je broj oboljelih vojnika puno veći nego što se mislilo – od 2008. godine u klinike za mentalno zdravlje i psihijatrijske bolnice primljena su 994 vojnika.

Podaci se mogu pratiti samo do 2007. tako da pravi broj može biti puno veći jer se Lariam, također poznat i kao meflokin, koristi puno dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britansko ministarstvo obrane dosljedno brani lijek, koji je jedan od nekoliko koji se izdaju vojnicima, od optužbi da Lariam doprinosi epidemiji mentalnih bolesti među pripadnicima oružanih snaga. I to rade unatoč sve većem pritisku viših zapovjednika, aktivista i rodbine oboljelih.

Lijek, koji su američke specijalne postrojbe zabranile prije dvije godine, i koji u Velikoj Britaniji vojska izbjegava davati pilotima ili roniocima, još se uvijek izdaje pješadiji.

Njegovo se korištenje nastavlja unatoč dokazima koji ovaj antimalarik povezuju s masakrom u Panjwai 2012. godine, kada je američki vojnik zaklao 17 afganistanskih civila nakon uzimanja lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narednik Robert Bales, odgovoran za taj pokolj, u međuvremenu je osuđen na doživotni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U internom izvještaju, Roche, proizvođač lijeka, opisao je ta ubojstva kao "štetni događaj".

Roche sam priznaje da nuspojave mogu uključivati ​​"halucinacije, psihoze, samoubojstvo, suicidalne misli i ponašanje koje vodi samo-ugrožavanju" te može izazvati "ozbiljne neuropsihijatrijske poremećaje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zapovjednik britanskih snaga u Bosni – u ludnici

Porazni podaci su izašli u javnost kada je otkriveno da se umirovljeni britanski general, koji je uzimao lijek za vrijeme aktivne službe, trenutno nalazi u zaštićenoj psihijatrijskoj jedinici.

General bojnik Alastair Duncan zapovijedao je britanskim vojnicima u Bosni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova supruga Ellen izjavila je za The Independent: "Kao i drugi, i ja vjerujem da je ovo skandal. Ako je 1000 vojnika prijavilo probleme onda možete biti sigurni da postoje i oni koji nisu. Osobno ih znam nekoliko, a spominje ih se još puno više".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokaza dugoročnih posljedica bit će sve više i više idućih godina", rekla je.

Dodala je i da je Ministarstvo obrane "zapanjujuće nespremno nositi se s problemom".

Dr. Remington Nevin, epidemiolog američke vojske čiji je istraživanje pokazalo da lijek može biti toksičan za mozak 2012. godine je izjavio za Daily Mail: "Meflokin je zombi lijek. Opasan je i trebao je biti zabranjen već odavno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako je Lariam "vjerojatno najgore prilagođen lijek za vojsku", dodajući da se njegove nuspojave poklapaju sa simptomima borbenog stresa.

Razmatrajući zašto lijek ostaje u upotrebi, jedan bivši general nagađa da je riječ o "ekonomiji koja je prevladala nad brigom za dobrobit vojnika".

Bivši marinac, general bojnik Julian Thompson zapovjedao je 3. brigadom specijalaca tijekom Falklandskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi lude zbog 'nekog foteljaša'?

"Samo mogu zaključiti da Ministarstvo obrane ima veliku zalihu Lariama, a neki 'foteljaš' je to proglasio mjerom za uštedu: zalihe se moraju potrošiti prije nego se nabavi zamjenski lijek", rekao je za Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Larium je znatno jeftiniji od drugih lijekova protiv malarije, kao što su doksiciklin i Malarone.

Glasnogovornik Ministarstva obrane je izjavio: "Svi naši liječnički savjeti temelje se na važećim smjernicama koje je utvrdio Zavod za javno zdravstvo Engleske".

"Na temelju stručnog savjeta Ministarstvo obrane i dalje propisuje meflokin (Lariam) kao dio preporučenih tretmana prevencije malarije, što nam pomaže u zaštiti vojnika od ove bolesti", izbiflao je birokratski.

U jeku predizborne kampanje britanski Laburisti nisu mogli propustiti ponuđeno pa su obećali da će se potpuno riješiti Lariama ako stranka dođe na vlast na općim izborima u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na sve više dokaza potencijalnih oštećenja uzrokovanih ovim lijekom odlučni smo odmah napraviti reviziju dođemo li u priliku da formiramo sljedeću vladu", rekao je minsitar obrane u sjeni Vernon Coaker.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo