Jedete li hrenovke? Možda se nakon ovog videa predomislite

Jeste li se ikada zapitali od čega se rade hrenovke?

25.7.2013.
17:31
VOYO logo

U procesu proizvodnje hrenovka koriste se ostaci svinjetine, govedine i/ili piletine (ovisno o proizvođaču), a riječ je o komadima koji se u mesnicama tretiraju kao otpad. Javna je tajna da se u hrenovke primjerice stavljaju svinjske i goveđe njuške, repovi, tetive, uši i koža.

Kako je prikazano u videu, meso ili bolje reći mesni otpaci se najprije melju. Ovdje nema nepoželjnog materijala, već se cijela mješavina mesa stavlja u velike strojeve za mljevenje. Melje se tako dugo dok se ne dobije kompaktna gotovo tekuća smjesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se u startu ne stavi piletina, onda se naknadno dodaje kako bi proizvod dobio prepoznatljiv okus. Potom se dodaje škrob, senf i sol. Smjesa se dodatno melje dok ne dobije teksturu pirea.

S ovom smjesom se pune crijeva. Potom hrenovke odlaze u prostoriju za dimljenje gdje im se opet dodaju pojačivači okusa, potom se peku i na kraju se prelivaju hladnom slanom vodom, kao bi se rashladile prije pakiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/g3B_jdb_t8k

Nakon ovog videa može neki odustanu od svog omiljenog jela. Najstrašnije je što mnogi roditelji ovom mesnom prerađevinom vrlo često hrane djecu. A nije ni čudo jer su ne tako davno hrenovke bile na meniju dječjih vrtića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo