U procesu proizvodnje hrenovka koriste se ostaci svinjetine, govedine i/ili piletine (ovisno o proizvođaču), a riječ je o komadima koji se u mesnicama tretiraju kao otpad. Javna je tajna da se u hrenovke primjerice stavljaju svinjske i goveđe njuške, repovi, tetive, uši i koža.
Kako je prikazano u videu, meso ili bolje reći mesni otpaci se najprije melju. Ovdje nema nepoželjnog materijala, već se cijela mješavina mesa stavlja u velike strojeve za mljevenje. Melje se tako dugo dok se ne dobije kompaktna gotovo tekuća smjesa.
Ako se u startu ne stavi piletina, onda se naknadno dodaje kako bi proizvod dobio prepoznatljiv okus. Potom se dodaje škrob, senf i sol. Smjesa se dodatno melje dok ne dobije teksturu pirea.
S ovom smjesom se pune crijeva. Potom hrenovke odlaze u prostoriju za dimljenje gdje im se opet dodaju pojačivači okusa, potom se peku i na kraju se prelivaju hladnom slanom vodom, kao bi se rashladile prije pakiranja.
//www.youtube.com/embed/g3B_jdb_t8k
Nakon ovog videa može neki odustanu od svog omiljenog jela. Najstrašnije je što mnogi roditelji ovom mesnom prerađevinom vrlo često hrane djecu. A nije ni čudo jer su ne tako davno hrenovke bile na meniju dječjih vrtića.