IZVJEŠĆE POVJESNIČARA: / 'Francuska nije bila suučesnik u genocidu u Ruandi, ali nosi tešku odgovornost'

Povjerenstvo stručnjaka predstavilo je u petak izvješće francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojem se kaže da je Francuska bila 'slijepa' na pripreme za genocid

26.3.2021.
23:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Francuska nosi "tešku i golemu odgovornost" za genocid u Ruandi 1994., kaže izvješće francuskih povjesničara, ali ono ne nalazi nikakvih dokaza za suučesništvo Pariza u tom zločinu, objavio je BBC.

Povjerenstvo stručnjaka predstavilo je u petak izvješće francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojem se kaže da je Francuska bila "slijepa" na pripreme za genocid.

Najmanje 800.000 ljudi ubijeno je kada su ekstremisti plemena Hutu masakrirali manjinske Tutsije i umjerene Hutue 1994. u Ruandi. Ruanda je dugo optuživala Francusku da je bila suučesnik u genocidu.

Macron: 'Važan korak prema zajedničkom razumijevanju uloge Francuske'

Francuski predsjednik je, primajući autore izvješća, rekao da ono "predstavlja važan korak prema zajedničkom razumijevanju uloge Francuske" u Ruandi, javila je agencija France presse.

Šef države ohrabrio je nastavak rada na tom pitanju, a tijekom nadolazećih dana bit će otvorena dva ključna arhiva o genocidu u Ruandi, objavila je Elizejska palača.

Ona je rekla, nakon objave izvješća, i da će se nastaviti napori u kažnjavanju odgovornih za zločin koji su dosad izbjegli pravdi.

Zbog povijesnih veza između Pariza i režima ruandskog predsjednika Juvenala Habyarimane, brojne osobe za koje se sumnja da su možda počinile zločine izbjegle su u Francusku nakon 1994., te u nekim slučajevima dobile i francusko državljanstvo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali