IRAN, SAD, RUSIJA, KIM..., SPREMA LI SE NUKLEARNI RAT? / Oružje 'Sudnjeg dana' ima barem sedam zemalja. Broj bombi? Ne pitajte...

Image
Foto: AFP / ilustracija

U svijetu je danas sedam zemalja koje su uspješno testirale nuklearnu bombu, a njih pet su potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog sporazuma

12.7.2019.
23:35
AFP / ilustracija
Play logo

Iran je početkom tjedna najavio podizanje razine obogaćivanja uranija na pet posto, odnosno iznad granice od 3,6 posto dogovorene nukleranim sporazumom iz 2015. godine. Ta je odluka na Zapadu doživljena kao zveckanje nuklearnim oružjem koje, doduše, Iran nema, ali je na putu da ga proizvede.

Tportal piše kako se još jednom potvrdilo da se atomska prijetnja već 70 godina nadvija nad našim glavama, iako je u tom smislu aktualni napredak postignut nedavnim laganim zatopljavanjem odnosa između Sjeverne Koreje i SAD nakon dugogodišnjih prijetnji Pjongjanga nuklearnim oružjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRUMP POSTAO PRVI AMERIČKI PREDSJEDNIK KOJI JE KROČIO NA TLO S. KOREJE: /

S Kim Jon Unom dogovorio obnovu pregovora o denuklearizaciji

Image
TRUMP POSTAO PRVI AMERIČKI PREDSJEDNIK KOJI JE KROČIO NA TLO S. KOREJE: /

S Kim Jon Unom dogovorio obnovu pregovora o denuklearizaciji

Sedam zemalja uspješno testiralo nuklearnu bombu

U svijetu je danas, piše tportal, sedam zemalja koje su uspješno testirale nuklearnu bombu, a njih pet su potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog sporazuma. Ugovor su potpisali SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina, a nisu mu se pridružili Indija i Pakistan. Uz njih, vjeruje se da nezanemariv nuklearni arsenal posjeduje i Izrael. Naravno, tu je i spomenuta Sjeverna Koreja.

Brojem projektila prednjači Rusija s čak 7300 uskladištenih bojevih glava, od kojih se 1576 nalazi u podmornicama, a najmanje 790 na interkontinentalnim raketama dometa između 9000 i 14.000 kilometara. SAD imaju 6970 komada atomskog oružja, od kojih 1150 čini sustave strateški pozicionirane na kopnu, a 1050 spremno je kao smrtonosni teret strateških interkontinentalnih nuklearnih bombardera tipa B-2 i B-52. Najviše nuklearnih bojevih glava, čak 2016, SAD drži blizu svojih podmornica klase Los Angeles.

Nakon Rusije i SAD slijedi Francuska s 300 bojevih glava dometa čak 13.000 kilometara, zatim Kina s oko 260 komada te Velika Britanija s 215 bojevih glava smještenih u podmornicama klase Vanguard čiji je domet 11.000 kilometara s vrtoglavom brzinom od 24 Macha. Vjeruje se kako Pakistan ima 140 bojevih glava, a Indija deset manje od Pakistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Najveća nuklearna zagonetka je - Izrael

Neke neovisne procjene govore da Sjeverna Koreja raspolaže sa 60 nuklearnih bojevih glava, ali je njihova efikasnost, prema pomnim analizama, poprilično upitna jer tamošnji znanstvenici nisu uspjeli riješiti problematiku pouzdanosti i dometa tog oružja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sjevernokorejski nuklearni arsenal ipak nije najzagonetniji, već je to onaj izraelski. Židovska država, piše tportal, nikada nije potvrdila, ali ni zanijekala posjed takvog oružja. Ipak, pretpostavlja se kako glavni stožer izraelske vojske smješten u tornju Matcal u sklopu baze Camp Rabin u Tel Avivu raspolaže s 80 bojevih glava. Iran pak, kao potpisnik Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, ponavlja da se njegovo obogaćivanje uranija koristi isključivo u civilne svrhe.

Iako ne posjeduje najveći broj bojevih glava, SAD najviše troši na nuklearno oružje - čak 20 milijardi dolara godišnje! To je više od svih ostalih nuklearnih sila zajedno. Usto, SAD su jedina nuklearna sila koja je i upotrijebila to oružje u ratu, bacivši atomske bombe na Hirođšimu i Nagasaki potkraj Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

I Jugoslavija je imala nuklearni program

Svojedobno je i Jugoslavija razvijala nuklearni program pokrenuvši 1950-ih proces obogaćivanja uranija i suirađujući pritom s Norveškom koja je ovdašnje znanstvenike savjetovala o primjeni teške vode potrebne za razvoj atomskog oružja. No, za manje od deset godina razvoja Jugoslavija je naprasno i bez objašnjenja prekinula nuklearni program, ali ga je naknadno obnovila. Beograd je na obnovu programa potaknula Indija, a koja je time postala druga nesvrstana država u svijetu s atomskim naoružanjem, piše tportal. Jugoslavija je 1987. službeno prekinula nuklearni program iza kojeg je ostala Nuklearna elektrana Krško, puštena u pogon četiri godine ranije.

Vlastiti nuklearni program još su bile pokrenule Argentina, Australija, Brazil, Egipat, Irak, Japan, Južna Koreja, Poljska, Rumunjska, Švedska i Švicarska, a nakratko i Južnoafrička Republika koja je 1980-ih proizvela šest nuklearnih bojevih glava, ali ih je u strogo kontroliranim uvjetima uništila desetak godina kasnije. Što se tiče bivšeg sovjetskog nuklearnog arsenala, isti je, osim u Rusiji, jedno vrijeme bio raspoređen i u Bjelorusiji, Ukrajini i Kazahstanu. Te su bojeve glave nakon sukcesije uredno vraćene Rusiji kao pravnoj sljednici SSSR-a. Bjelorusija je vratila 81 atomsku bombu, Kazahstan 1400, a Ukrajina, koja je do 1996. godine bila treća najveća svjetska nuklearna sila, vratila je čak 5000 bojevih glava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo