Play ponuda

IRAN LANSIRAO SVOJ PRVI VOJNI SATELIT: / 'Ovaj potez bit će veliki uspjeh i predstavlja novi razvoj u svemirskoj domeni za nas'

Image
Foto: Profimedia
22.4.2020.
9:27
Profimedia
Play ponuda

Iranska revolucionarna garda lansirala je u srijedu prvi vojni satelit, objavila je iranska državna televizija, dodajući da je on dosegnuo orbitu.

"Prvi iranski vojni satelit, Noor, lansiran je jutros 22. travnja iz središnjeg Irana u dvije faze. Lansiranje je bilo uspješno i satelit je dosegnuo orbitu", priopćila je televizija.

Iran je posljednjih mjeseci imao nekoliko neuspješnih pokušaja lansiranja.

Ovo lansiranje događa se u jeku visokih napetosti Teherana i Washingtona oko iranskom nuklearnog i balističkog programa, i nekoliko mjeseci nakon što je iranski vojni zapovjednik, general Kasem Sulejmani ubijen u američkom napadu u Bagdadu 3. siječnja.

'Ovo je mirnodopski program'

"Ovaj potez bit će veliki uspjeh i predstavlja novi razvoj u svemirskoj domeni za Iran", dodala je televizija.

Ovo je lansiranje obavljeno nešto više od dva mjeseca nakon neuspješnog lansiranja promatračkog satelita Zafar 9. veljače.

Tada je reagirala Francuska, koja je osudila tu operaciju koja ju, kako je objavila, podsjeća na "balističke" tehnologije slične onima koje se koriste za nošenje nuklearnog oružja.

Pariz je tada pozvao Iran da poštuje svoje međunarodne obveze.

Teheran tvrdi da je njegov svemirski program mirnodopski.

Play ponuda
Play ponuda