Play ponuda

I ETIOPIJA JE POSTALA SVEMIRSKA ZEMLJA; Lansirali su satelit, ponosno tvrde: / 'Svemir je hrana, sredstvo za smanjenje siromaštva'

Image
Foto: EDUARDO SOTERAS/AFP/Profimedia
20.12.2019.
11:46
EDUARDO SOTERAS/AFP/Profimedia
Play ponuda

Etiopija je u petak lansirala svoj prvi satelit u svemir, u sklopu nastojanja sve više subsaharskih afričkih država da razviju svemirske programe koji bi trebali unaprijediti njihove razvojne ciljeve i potaknuti znanstvene inovacije. U petak prije svanuća visoki etiopski dužnosnici i građani okupili su se u opservatoriju i istraživačkom centru Entoto, koji se nalazi sjeverno od glavnoga grada Addis Abebe kako bi uživo pratili prijenos lansiranja satelita sa svemirske stanice u Kini.

Povijesni put prema boljitku

"Ovo će utrti temelje našemu povijesnom putu prema boljitku", izjavio je zamjenik premijera Demeke Mekonnen u govoru održanom na državnoj televiziji u povodu lansiranja satelita.

Razvili su ga i osmislili kineski i etiopski inženjeri, a kineska vlada podmirila je oko 6 milijuna od ukupno više od 7 milijuna dolara ukupnih troškova izrade satelita, rekao je Reutersu Solomon Belay, direktor Etiopskog instituta za svemirsku znanost i tehnologiju.

Satelitima unaprjeđuju gospodarski napredak

"Svemir je hrana, svemir je otvaranje novih radnih mjesta, alat za tehnologiju... suverenitet, sredstvo za smanjenje siromaštva, on je sve za Etiopljane koji žele postići univerzalan i održivi razvoj", kazao je, dodavši da će satelit Etiopljani koristiti za potrebe prognoziranja vremena i za nadzor usjeva.

Afrička unija je 2017. godine usvojila politiku svemirskog razvoja za područje afričkih zemalja uz objašnjenje da svemirska znanost i tehnologija mogu unaprijediti gospodarski napredak i upravljanje prirodnim resursima na tom kontinentu.

Play ponuda
Play ponuda