OBLJETNICA KLJUČNE RATNE OPERACIJE / Svijet se ujedinio i krenuo u rušenje najvećeg zlotvora u povijesti: Ključnu ulogu u bitki svih bitaka odigrala su ova četiri čovjeka

Image
Foto: Screenshot/Saving Private Ryan

Hrvoje Klasić donosi videopriču o Operaciji Overlord, Danu D

6.6.2023.
21:26
Screenshot/Saving Private Ryan
Play logo

Dan 6. lipnja 1944. ostao je u povijesti ratovanja poznat kao Dan D. Nakon što su u noći obasjanoj punim Mjesecom tisuće padobranaca sletjele na francusko tlo, u 6 sati i 30 minuta prva skupina američkih, britanskih i kanadskih vojnika iskrcala se na obale Normandije. Bio je to početak operacije Overlord odnosno početak oslobađanja Francuske koja se od 1940. nalazila pod njemačkom okupacijom.

Image
MILIJUNI PLATILI ŽIVOTIMA /

Urolog progovorio o Hitlerovom penisu, vjeruje se je nacistički zlotvor imao dvije genitalne abnormalnosti

Image
MILIJUNI PLATILI ŽIVOTIMA /

Urolog progovorio o Hitlerovom penisu, vjeruje se je nacistički zlotvor imao dvije genitalne abnormalnosti

Invazija na Normandiju bila je najveći pomorski desant u povijesti ratovanja u kojem je sudjelovalo više od tri milijuna vojnika, pet tisuća brodova i 11 tisuća aviona. Osim američkih, britanskih i kanadskih, u invaziji su sudjelovali vojnici iz Francuske, Australije, Belgije, Čehoslovačke, Grčke, Nizozemske, Novog Zelanda, Norveške i Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelom operacijom zapovijedao je američki general, i budući američki predsjednik, Dwight Eisenhower, dok je zapovjedništvo nad kopnenim snagama prepušteno britanskom generalu Bernardu Montgomeryu. Svoje ratne vještine njih su dvojica morala odmjeriti s jednim od najboljih njemačkih vojnih stratega, feldmaršalom Erwinom Romelom. Ustvari su strateška nadmudrivanja počela i prije samog Dana D.

Zapadni saveznici na različite su načine nastojali zbuniti njemačku obranu kako bi točna lokacija invazije do posljednjeg trenutka ostala tajnom. Jedan od tih načina bilo je i osmišljavanje tzv. Armije duhova (Ghost Army), tj. lažnih topova, aviona, tenkova i ostalih motoriziranih vozila, smještenih na britanskoj obali gdje je kanal La manche najuži. Grupiranje vojske, koja ustvari nije postojala, učvrstilo je njemačka očekivanja da će invazija uslijediti upravo na tom mjestu. Za ovu stratešku varku bio je zadužen američki general George Patton.

U borbama na plažama Normandije život je izgubilo oko četiri tisuće savezničkih vojnika, uz desetke tisuća ranjenih. Dana 11. lipnja, pet dana nakon iskrcavanja, njemačka obrana je ipak slomljena. Od tog trenutka krenulo je snažno savezničko napredovanje kroz Francusku, pa je već 25. kolovoza oslobođen Pariz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Operacija Overlord trajala je nešto manje od tri mjeseca. Kao službeni završetak uzima se datum 30. kolovoza 1944. kada je 3. kanadska pješačka divizija slomila njemačku obranu na rijeci Seini i slavodobitno ušla u francuski grad Rouen. Uspjeh Operacije Overlord omogućio je daljnji prodor savezničkih trupa prema Njemačkoj i Berlinu, i samim time poraz nacističkog režima i kraj Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo