BRAĆA PO KOKI / Eksplozivna snimka: Hrvat i Srbin prijavili se na regatu, a zapravo vozili tonu kokaina: 'Kad smo upali bili su jako mirni...'

Krenuli su na regatu preko Atlantika, ali sa sasvim drugačijim namjerama

28.7.2021.
16:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanska krijumčarska skupina unajmila je trojicu stručnjaka za putovanje preko Atlantika kako bi sudjelovali u regati između Lanzarote i Martiniquea na brodu vrijednom milijun eura imena "Somewhere London" u koji su natovarili tonu kokaina, piše španjolski portal La Opinion de Malaga.

Španjolska policija je u akciju krenula u noći 25. lipnja kada je jedrilica bila oko 150 milja od Azorskih otoka te su uhitili tri člana posade - Belgijanca, Hrvata i Srbina. Svu trojicu povezivala je činjenica da su bili već iskusni u takvim putovanjima, ali i već su ranije bili pod istragama policije.

Čak dva sata tražili gdje je na brodu skriven kokain

Agenti su čak dva sata tražili mjesto na brodu gdje je skriven kokain. "Uhićeni su bili vrlo mirni jer su vjerovali da nećemo pronaći drogu", priča agent koji je sudjelovao u akciji. Više od tone kokaina pronašli su u duplom dnu broda blizu tanka s gorivom.

Takva količina droge bi "na ulici" u Španjolskoj dosegla vrijednost od čak 40 milijuna eura, a više od 100 milijuna u Velikoj Britaniji. Ovo je bio prvi slučaj otkrića novog načina kriminala u kojem se brodovi ranije registrirani za transatlantske regate koriste u krijumčarenju droge. Španjolski istražitelji su otkrili da su se kriminalci na poznatu regatu prijavili mjesecima prije starta u siječnju iz Lanzarotea, a put do krajnjeg odredišta na Karibima koristili kao alibi za prijevoz kokaina.

Nacionalna policija je uz suradnju britanskih i francuskih vlasti utvrdila da su se glavni članovi skupine redovito kretali između Costa del Sola i Alicantea u Španjolskoj, Velike Britanije i otoka Sveta Lucia i Martinique.

Uhićenjem Hrvata, Srbina i Belgijanca istraga nije završila

No, istraga uhićenjem Hrvata, Srbina i Belgijanca nije završila jer su istražitelji postavili lokator i pratili drogu do Malage, gdje je bilo smješteno srce kriminalne organizacije. Potom je uhićeno još pet Britanaca u luksuznim nekretninama u kojima su živjeli. Istražitelji su kod njih zaplijenili tri luksuzna vozila, 65 tisuća eura u gotovini, dokumentaciju koja dokazuje pranje novca od krijumčarenja drogom i nekoliko nekretnina vrijednih pola milijuna eura.

Ovom su operacijom španjolska policija i Porezna uprava uspjeli otkriti već drugu britansku kriminalnu organizaciju u Malagi u manje od tri tjedna. Kod prve su, također, zaplijenili gotovo tonu kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali