HOROR U ČEŠKOJ: / Požar u domu za invalide usmrtio jednu, a ozlijedio 30 osoba; Premijer: 'To je golema tragedija'

Požar je izbio u domu u kojem su smješteni uglavnom muškarci s mentalnim i tjelesnim invaliditetom, u gradiću Vejprty na sjeverozapadnoj granici s Njemačkom

19.1.2020.
14:36
Profimedia

Požar u domu za osobe s invaliditetom koji je usmrtio štićenika, a ozlijedio 30 osoba u nedjelju rano ujutro golema je tragedija, rekao je češki premijer Andrej Babiš kada je stigao u gradić gdje se dogodila nesreća. Požar je izbio u domu u kojem su smješteni uglavnom muškarci s mentalnim i tjelesnim invaliditetom, u gradiću Vejprty na sjeverozapadnoj granici s Njemačkom. Riječ je o drugom najsmrtonosnom požaru u Češkoj Republici u tri desetljeća postkomunizma.

U 2010. godini požar u napuštenoj zgradi kojom su se služili beksućnici u Pragu usmrtio je devet osoba. Požar u u hotelu, također u glavnome gradu, usmrtio je osam osoba 1995. Požar u domu u Vejprty izbio je u jednoj prostorji i proširio se na tri druge, rekao je Michal Zavora, zapovjednik vatrogasnih službi za državnu Češku televiziju. Osam je osoba umrlo od posljedica udisanja dima. Premijer Andrej Babiš doputovao je u Vejprty, nekih 130 km sjeverozapadno od Praga i obećao pomoć države u istrazi uzroka požara koji je zasad nepoznat. "To je golema tragedija," rekao je novinarima.

Dojava o požaru stigla je prije 5 sati ujutro u nedjelju. Vatrogasci su stigli na mjesto nesreće u roku od 10 minuta i uspjeli su spriječiti širenje vatre. Loši vremenski uvjeti onemogućili su evakuaciju ozlijeđenih helikopterom. Njemačke spasilačke službe sudjelovale su u operaciji spašavanja, rekli su dužnosnici. Gradić je smješten u administrativnoj regiji Usti na sjeverozapadu Češke, blizu Rudne gore na granici s Njemačkom.

Među ozlijeđenima je i policajac, ali nijedan zaposlenik doma nije ozlijeđen. Dom je predviđen za smještaj osoba starijih od 18 godina, objavila je češka televizija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali