republikansko natjecanje / Guverner Floride Ron DeSantis ušao u utrku za Bijelu kuću, a ankete pokazuju - Trump je u prednosti

Image
Foto: Profimedia

Ankete pokazuju da Trump ima više od 2 prema 1 prednost pred guvernerom Floride, koji se već dugo smatra republikanskom zvijezdom u usponu i vjesnikom nove generacije vođa u

25.5.2023.
11:37
Profimedia
VOYO logo

 Guverner Floride Ron DeSantis imao je kaotičan početak svoje utrke za predsjedničke izbore 2024. kada su se u srijedu pojavili problemi na internetskom forumu čiji je domaćin bio vlasnik Twittera Elon Musk, a koji je trebao prikazati DeSantisa kao sposobnog predsjedničkog kandidata.

Prijenos sat vremena dugog razgovora na Twitteru, koji je bio zamišljen kao formalno pokretanje DeSantisove kampanje, ostao je bez zvuka dulje vrijeme i tisuće korisnika se ili nisu mogli pridružiti ili su blokirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to nepovoljan početak kampanje koja se temeljila na guvernerovom imidžu sposobnog političara.

"Moramo okončati kulturu gubitništva koja je zarazila Republikansku stranku posljednjih godina", rekao je DeSantis na susretu s Muskom nakon što su problemi većinom riješeni. Na Twitteru je bio popularan hashtag #DeSaster (katastrofa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'naginje' republikancima /

Musk kaže da će podržati Trumpovog rivala DeSantisa 2024. ako se kandidira za predsjednika

Image
'naginje' republikancima /

Musk kaže da će podržati Trumpovog rivala DeSantisa 2024. ako se kandidira za predsjednika

DeSantisov ulazak u republikansko natjecanje znači i obračun s njegovim nekadašnjim saveznikom, bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je izgubio predsjedničke izbore 2020. od demokrata Joea Bidena.

Guverner Floride predstavljao se kao učinkovit političar koji se suprotstavio saveznoj vladi zbog politike covida i koji je ostavio neizbrisiv konzervativni pečat u svojoj saveznoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Floridi se zalagao za zabranu podučavanja pojmova kao što su rodni identitet i sustavni rasizam u svrhu zaštite male djece i kao otpor progresivnoj ideologiji.

S rastućim nacionalnim profilom i očekivanim velikim financijskim resursima, DeSantis (44) je odmah postao Trumpov najveći suparnik za republikansku nominaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada se ne bavi zabavom, niti izgradnjom brenda", rekao je DeSantis, suptilno kritizirajući Trumpa. Naime, ni jednom nije imenom spomenuo Trumpa tijekom događaja.

Trump (76) se nije suzdržao od ismijavanja DeSantisa na svojoj društvenoj mreži, Truth Social, zbog posrnulog početka njegove kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj crveni gumb je veći, bolji, jači i radi (ISTINA!)", objavio je Trump, "Tvoj ne radi.''

Musk je priznao da je bilo "tehničkih problema zbog same veličine" događaja, ali je dodao da je "stvarno odlično da ljudi mogu izravno čuti predsjedničke kandidate". U jednom trenutku je događaj na Twitteru privukao više od 600 tisuća slušatelja. Do kraja ih je ostalo nešto manje od 300 tisuća. Glasnogovornik DeSantisove kampanje, Bryan Griffin, poručio je na Twitteru da je entuzijazam za DeSantisa "doslovno rasturio internet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja je prikupila milijun dolara u sat vremena, dodao je Griffin.

Trump vodi u anketama

Ankete pokazuju da Trump ima više od 2 prema 1 prednost pred guvernerom Floride, koji se već dugo smatra republikanskom zvijezdom u usponu i vjesnikom nove generacije vođa u stranci. Trump, koji je svoju kandidaturu najavio u studenom, također ima prednost u organiziranju svoje kampanje u ključnim saveznim državama u ranom glasanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DeSantisov glavni argument za njegovu kandidaturu vjerojatno će biti da je on jedini republikanac koji može poraziti Bidena.

Većina republikanaca pažljivo će promatrati DeSantisa kako bi vidjeli može li se oporaviti od svojih pogrešnih koraka u vanjskoj politici, kao što je njegova početna nevoljkost da izrazi potporu Ukrajini nakon ruske invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U tjednima koji su prethodili njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, DeSantis je obišao zemlju, posjećujući savezne države poput Iowe i New Hampshirea koje će održati rana natjecanja za nominaciju. Hvalio se svojim iskustvom kao guverner Floride, uključujući svoje bitke sa saveznom vladom oko politike pandemije.

DeSantis i njegovi savjetnici bili su odlučni pričekati s ulaskom u utrku dok mu zakonodavno tijelo Floride ne dodijeli niz političkih pobjeda, a zastupnici su učinili upravo to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisao je mjere koje su strogo ograničile pobačaj u Floridi, olakšale stanovnicima nošenje skrivenog oružja, proširile program vaučera kako bi studentima omogućile pohađanje privatnih škola i ukinule financiranje progresivnih programa na javnim sveučilištima, između ostalog.

DeSantis je i dalje u oštroj borbi s tvrtkom Walt Disney Co zbog kritika tvrtke na zakone koji zabranjuju podučavanje koncepata rodnog identiteta u javnim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali republikanski kandidati su bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley i senator iz Južne Karoline Tim Scott.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo