ŠEF DIPLOMACIJE / Grlić Radman u Subotici najavio susret s Dačićem: 'Razgovarati se mora'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću ministar Grlić Radman će razgovarati sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. Uoči toga susreta izjavio je da će se razgovarati 'u dobroj vjeri, u interesu Srbije i Hrvatske, dvaju naroda'

28.1.2023.
16:21
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman posjet Subotici i hrvatskoj zajednici na sjeveru Vojvodine započeo je u subotu obilaskom Hrvatske kuće u izgradnji i tom je prigodom poručio da je njegov dolazak prigoda da s predstavnicima Srbije razgovora o dobrosusjedskim odnosima dviju država.

Nakon posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću ministar Grlić Radman će razgovarati sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči toga susreta izjavio je da će se razgovarati "u dobroj vjeri, u interesu Srbije i Hrvatske, dvaju naroda“. "U interesu dobrosusjedskih odnosa, jer razgovarati se mora“, dodao je.

Istaknuo je da postoje određena otvorena pitanja koja su posljedica Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda je prošlo više od 30 godina, rane su još svježe. Tu prije svega govorimo o 1816 nestalih i odvedenih osoba u Hrvatskoj“, naveo je.

Image
U ISTOČNO SARAJEVO /

Dačić najavio dolazak na proslavu Dana Republike Srpske. Ministrica: 'Možda bolje da ne dolazite'

Grlić Radman istaknuo je da će otvorena pitanja, ako se ne rješavaju, "opterećivati buduće naraštaje i odnose dviju država“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će se razgovarati o hodogramu djelovanja koji bi trebao početi bilateralnim konzultacijama, sastankom državnih tajnika za otvorena pitanja.

"To je taj mehanizam koji treba ponovno uspostaviti. Mi imamo osobu, a sada čekamo i da srbijanska strana imenuje svojega koordinatora“, izjavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je kako je Hrvatska kuća, čiju izgradnju financira Hrvatska, primjer da Hrvati u Srbiji imaju snažnu podršku matične domovine.

Nakon susreta s kolegom Ivicom Dačićem ministar Grlić Radman će posjeti sjedište Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a poslije će izaslanstva Hrvatske i Srbije u pratnji predstavnika hrvatske i srpske manjine Tomislava Žigmanova i Milorada Pupovca biti gosti Velikog prela koje bunjevački Hrvata u Bačkoj svakoga siječnja priređuju od 1879.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo