GIBRALTAR ZAPLIJENIO IRANSKI SUPERTANKER: / 'Imamo razloga vjerovati da je Grace 1 prenosio pošiljku sirove nafte'

Image
Foto: YouTube/Screenshot

Gibraltar je zauzeo iranski brod za koji se vjeruje da je prenosio naftu u Siriju

5.7.2019.
13:37
YouTube/Screenshot
Play logo

Britanski kraljevski marinci u Gibraltaru upali su na iranski brod za koji se vjeruje da je u četvrtak prenosio naftu u Siriju, za što vlasti kažu da je kršenje sankcija koje je Europska unija nametnula Siriji. Gibraltarska luka i agencije za provedbu zakona, uz pomoć britanskih marinaca, zadržali su supertanker Grace 1 rano u četvrtak ujutro, izjavio je glavni ministar pokrajine Fabian Picardo, piše CNN.

Španjolski vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je kako su Sjedinjene Države zatražile od Ujedinjenog Kraljevstva da presretne brod. "Imamo razloga vjerovati da je Grace 1 prenosio pošiljku sirove nafte u rafineriju Baniyas u Siriji", rekao je Picardo. "Ta rafinerija je vlasništvo entiteta koji podliježe sankcijama Europske unije protiv Sirije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sankcije kao odgovor sirijskom režimu

Europska unija je 2011. godine nametnula niz financijskih, trgovinskih i transportnih sankcija režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kao odgovor na "nastavak brutalne kampanje" protiv vlastitog naroda. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbasa Mousavija javio je da je britanski veleposlanik u Teheranu pozvan zbog "ilegalnog" oduzimanja tankera.

Mousavi je kasnije izjavio kako bi "destruktivna" britanska zapljena naftnog tankera mogla povećati napetosti u Perzijskom zaljevu, izvijestila je iranska TV Press, pozivajući se na izjavu Mousavija. Iranske državne vijesti, IRNA, priopćile su da su se na brodove kapaciteta 300.000 tona ukrcali kraljevski marinci u četvrtak ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠPANJOLCI BIJESNI ZBOG BRITANSKE ZAPLJENE TANKERA: /

Boli ih briga za sankcije, niti je brod njihov, ali jako ih muči procedura

Image
ŠPANJOLCI BIJESNI ZBOG BRITANSKE ZAPLJENE TANKERA: /

Boli ih briga za sankcije, niti je brod njihov, ali jako ih muči procedura

Jačanje napetosti između SAD-a i Irana

Incident dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između SAD-a i Irana. Ranije ovog tjedna, Iran je priopćio kako će prestati s poštivanjem nekoliko dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je Trumpova administracija povukla iz prošle godine. Sirijska vlada još uvijek nije komentirala incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Tanker Grace 1 usidren je uz obalu Gibraltara, britanski prekomorski teritorij na rubu južne Španjolske. John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, poručio je na Twitteru kako je zadovoljan. "Amerika i naši saveznici nastavit će sprječavati režime u Teheranu i Damasku da profitiraju od te nezakonite trgovine", napisao je.

Sredinom travnja, tanker Grace 1 navodno je bio napunjen iranskim loživim uljem te su isključeni signali za praćenje kako bi se izbjeglo njegovo otkrivanje, prije nego što je otplovio od Rta dobre nade u južnoj Africi do Gibraltarskog tjesnaca. "Svaki tanker s iranskom naftom slijedi sličan obrazac ponašanja: čine to isključivanjem transpondera AIS, uključuju ga i isključuju kako bi se izbjeglo praćenje", izjavila je Michelle Wiese Bockmann. "Ovaj brod je većinu svog vremena proveo na Bliskom istoku, uključujući i dugotrajna razdoblja u iranskim vodama na određenim posebnim vezovima", rekala je Bockmann. "Namjerno su poduzeli mjere da bi zaobišli određivanje odredišta, mjesta i porijekla broda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo