Nakon prošlotjedne presude u Haagu šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata za ratne zločine nad muslimanima, ovoga tjedna je hrvatski premijer Andrej Plenković došao u Mostar i sastao se s predstavnicima tamošnjih Hrvata.

Tom prilikom član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Slaven Raguž kazao je da "od Plenkovića i službene hrvatske politike očekuju podizanje optužnica protiv zapovjednika Armije RBiH zbog agresije na Republiku Hrvatsku".

Popis s imenima 17 generala Armije RBiH

Još prije toga neki su mediji u Hrvatskoj i regiji objavili da će DORH uskoro objaviti optužnice protiv 17 bošnjačkih generala i nekadašnjih visokih časnika Armije RBiH, a nakon provedene istrage o zločinima nad Hrvatima u Bugojnu, Trusini, Travniku i Grabovici kod Mostara, ali i zločine koje su pojedini bošnjački časnici počinili na teritoriju Hrvatske dok su još bili u sastavu JNA.

Tada se pojavio i nepotvrđeni popis osumnjičenih na kojemu su: Atif Dudaković, Jovan Divjak (na slici), Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić, Enver Hadžihasanović, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Bakir Alispahić,Fahrudin Agić i Midhat Cerovac.

Radio Sarajevo piše na svome portalu kako sami generali i nekadašnji visoki dužnosnici Armije RBiH nisu upoznati s time niti znaju što bi mogao biti predmet same optužnice.

"Neka dođu k meni pa da porazgovaramo"

"Ja zaista ne znam o čemu je riječ u toj optužnici. Postoji naša država, koja nas treba štititi ili ne štititi, pa sam ja to sve pretvorio u ciničnu šalu i poručio da dođu u Logavinu, broj 6 te da tu porazgovaramo", kazao je za Radio Sarajevo umirovljeni general Armije RBiH Jovan Divjak. Adresa koju je spomenuo ona je na kojoj stanuje.

Još je kazao kako je zabrinut zbog pojedinih informacija koje se pojavljuju u medijima.

"Mene je više zabrinulo to što netko kaže da (Bakir) Izetbegović ima 100.000 boraca iza sebe. Znači, jednostavno, stvara se atmosfera nepovjerenja, straha, mržnje i nema želje da se nadiđe sve što je bilo. A i pored svega toga, ja nisam imao nikakve veze s nikakvim grupacijama ili vojskom HVO-a, jer nisam bio niti na 100 kilometara od tog rejona. Prije nekoliko mjeseci i tužiteljstvo iz Trebinja je podiglo optužnicu prema kojoj sam ja kriv za neke zločine i nemojte očekivati od mene nešto više, osim ciničnog komentara na sve", dodao je.

"Žele minimizirati da je hrvatska politika bila agresor na BiH"

Šerif Patković, bivši zapovjednik 7. muslimanske brigade, a danas predsjedavajući Koordinacije boračke organizacije Armije RBiH, smatra da je riječ o mogućoj odmazdi za nedavnu presudu šestorki.

"Već odranije u hrvatskim medijima postoje takve najave i dugi niz vremena je prisutna objava da je netko osumnjičen. Sve to čine samo u jednom cilju, da se izokrenu stvari i činjenice iz rata u BiH, te da se pokušaju izjednačiti žrtva i agresor. Može postojati i konstelacija odnosa da je to odmazda za presudu Haškoj šestorci jer, nažalost, umjesto pokajanja mi danas imamo nastavak provođenja negiranja zločina i pokušaje da se javnosti nametne potpuno drugo stajalište. Dakle, oni žele minimizirati da je hrvatska politika, prije svega, bila agresor tijekom proteklog rata na teritoriji BiH i da su zbog toga osuđeni u udruženom zločinačkom poduhvatu", kazao je Patković.

Dodao je da je spreman odgovarati pred bilo kojim sudom ako postoje dokazi da je počinio neke zločine. Iz DORH-a su za Radio Sarajevo kazali da ne mogu komentirati medijska nagađanja, a da će službena optužnica, ako bude podignuta, biti objavljena na web-stranici DORH-a.