PRESUDA ZA TERORISTIČKI NAPAD / Sud osudio osmero zbog napada kamionom 2016. u Nici, poginulo je 86 osoba

Image
Foto: AFP, VALERY HACHE, arhiva

Islamska država je preuzela odgovornost nekoliko dana nakon napada u Nici, no nije pružila dokaze da je napadač imao ikakvog izravnog kontakta s njom

13.12.2022.
19:58
AFP, VALERY HACHE, arhiva
Play logo

Francuski sud u utorak je proglasio krivima sedmoricu muškaraca i jednu ženu zbog njihove uloge u napadu kamionom u južnom gradu Nici 2016. godine, u kojem je smrtno stradalo 86 osoba.

Napadača Mohameda Lahouaiej Bouhlela je ubila policija nakon što je prouzročio kaos na dva kilometra dugoj dionici avenije uz obalu Nice, gdje su obitelji slavile Pad Bastille, francuski državni praznik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica osuđena na 18 godna zatvora

Sud u Parizu proglasio je krivim Mohameda Ghraieba, glavnog optuženika i Bouhlelovog prijatelja, za pripadnost terorističkoj organizaciji te mu je odredio zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina.

Suci su krivima za pripadanje terorističkoj organizaciji proglasili i Chokri Chafrouda i Ramzija Arefu, koji su također optuženi za pomaganje Bouhlelu pri nabavi oružja i kamiona. Chafroud je osuđen na 18, a Arefa na 12 godina zatvora. Petero ostalih optuženika je dobilo zatvorske kazne između dvije i osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka koja je zasmetala preživjelima

Play logo

Nijedan od osuđenika nije bio optužen za sudjelovanje u napadu ili suučesništvo, što je odluka koja je zasmetala onima koji su preživjeli napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamska država je preuzela odgovornost nekoliko dana nakon napada u Nici, no nije pružila dokaze da je napadač, o kojem je policija već imala dosje zbog nasilja u obitelji i sitnog kriminala, imao ikakvog izravnog kontakta s njom. Na presudu suda moguće je uložiti žalbu.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo