REAGIRALA POLICIJA / Francuska u plamenu nakon izbora: Tisuće na ulicama, kaotične scene obilaze svijet. 'Dosta je!'

Ekstremno desno Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen prema prvim izlaznim anketama vodi s 34 posto glasova. Slijedi ljevičarska Nova narodna fronta s 28,5 posto glasova, dok je koalicija predsjednika Emmanuela Macrona zauzela je treće mjesto s 20,3 posto glasova

1.7.2024.
7:06
VOYO logo

Tisuće Francuza izašlo je na ulice Francuske u nedjelju navečer na demonstracije protiv Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen, ekstremno desne stranke koja je na putu da postane najveća politička snaga u tamošnjem parlamentu nakon povijesno visokog rezultata u prvom krugu parlamentarnih izbora i osvojenih 34 posto glasova prema izlaznim anketama Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea.

Veliki je to neuspjeh za predsjednika Emmanuela Macrona koji je raspisao prijevremene izbore nakon što je RN porazio njegovu listu na izborima za Europski parlament prošloga mjeseca. Mnoštvo Francuza okupilo se na ulicama, Lyona, Nantesa, Strasbourga, a mnogi glasači ljevice pokazali su svoje nezadovoljstvo na pariškom trgu Place de la République.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Prosvjednici su u francuskoj prijestolnici palili baklje dok su marširali gradskim ulicama, bacali suzavce, palili kante za smeće i razbijali izloge. Snimke kaosa s francuskih ulica obišle su svijet, a reagirala je i policija.

Jedan je prosvjednik držao plakat s natpisom "doba mržnje, dosta je", što je u originalu igra riječi na inicijale stranke RN, dok su drugi skandirali antifašističke povike i klicali protiv ove stranke krajnje desnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parižanka Eugenie (22) kazala je da se "srami" zbog rezultata izbora te da joj ne kaon izlaznih anketa preostalo da ili dođe prosvjedovati, ili ostane kod kuće plakati, prenosi Euronews.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profmedia

Val nezadovoljstva nakon prvog kruga izbora

Nacionalno okupljanje prema prvim izlaznim anketama vodi s 34 posto glasova. Slijedi ljevičarska Nova narodna fronta s 28,5 posto glasova, dok je koalicija predsjednika Macrona zauzela je treće mjesto s 20,3 posto glasova. Francuski predsjednik u izbornoj je noći odmah nakon objave prvih izlaznih anketa pozvao na formiranje šireg republikanskog okupljanja uoči drugog kruga izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepredvidivi konačni rezultat ovisit će o izbornim savezima koji će se sklapati prije drugog kruga izbora 7. srpnja, odnosno o tome kako će stranke odlučiti udružiti snage u svakoj od 577 francuskih izbornih jedinica za drugi krug. U prošlosti su se francuske stranke desnog i lijevog centra udružile kako bi spriječile Nacionalno okupljanje da preuzme vlast, ali je ta vrsta udruživanja, koja se u Francuskoj naziva "republikanska fronta", sada manje izvjesna.

Ovomjesečna odluka francuskog predsjednika da raspiše prijevremene izbore gurnula je njegovu zemlju u političku neizvjesnost, izazvala šokove diljem Europe i potaknula rasprodaju francuske imovine na financijskim tržištima. Sudjelovanje u nedjeljnim izborima bilo je visoko, što pokazuje kako je francuska politička kriza pokrenula biračko tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Do 16 sati glasalo je gotovo 60 posto birača, u usporedbi s 39,42 posto prije dvije godine. Ujedno je i najveća izlaznost od parlamentarnih izbora 1986., naveo je direktor istraživanja Ipsos France Mathieu Gallard.

Dugo godina proskribiran RN je sada bliži vlasti nego što je ikad bio. Le Pen je nastojala umanjiti negativnu percepciju stranke poznate po rasizmu i antisemitizmu, što je taktika koja je donijela uspjeh, ponajviše zahvaljujući bijesu glasača na Macrona, visokim troškovima života i rastućoj zabrinutosti oko imigracije, ocjenjuje agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izborima je želio povećati relativnu većinu u donjem domu koju ima njegov pokret, dok je čelnica francuske krajnje desnice izražavala uvjerenost u osvajanje apsolutne većine u parlamentu.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

U Skupštinu odmah ulaze kandidati koji u prvom krugu osvoje apsolutnu većinu, ali u velikom broju izbornih jedinica pobjednik će se znati tek nakon drugog kruga 7. srpnja kad će za ulazak u parlament biti dovoljna relativna većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da u drugi krug ulaze svi kandidati koji su osvojili 12.5 posto glasova, to znači da se stranke s ljevice i centra mogu dogovoriti da u utrci ostave samo jednog kandidata protiv RN-a i tako spriječe rasipanje glasova.

POGLEDAJTE VIDEO: Rekordna izlaznost na izvanrednim izborima: Ostaju li Francuzi vjerni Macronu ili oštro skreću udesno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo