'FINANCIJSKE MULE': / Europol presjekao ogroman lanac perača novca, 'palo' čak 228 ljudi, a još tisuće ih tek čeka uhićenje

Image
Foto: NICOLAS MAETERLINCK/AFP/Profimedia

U više od 1000 kriminalističkih istraga u 31 je zemlji otkriveno 7520 lažnih transakcija zbog čega je uhićeno 228 osoba i identificirano 3833 'financijskih mula'

4.12.2019.
13:37
NICOLAS MAETERLINCK/AFP/Profimedia
VOYO logo

Policije tridesetak zemalja uhitile su 228 osoba te identificirale tisuće "financijskih mula" u okviru goleme operacije protiv pranja novca, objavio je u srijedu Europol, kriminalistička obavještajna agencija Europske unije. U operaciji od rujna do studenoga provedeno je više od 1000 kriminalističkih istraga, a "mnoge od njih još traju", navodi Europol u priopćenju.

"Više od 650 banaka, 17 bankovnih udruga i druge financijske ustanove pomogle su prijaviti 7520 lažnih transakcija koje su provele financijske 'mule'. Time je spriječen ukupan gubitak 12,9 milijuna eura", kaže Europol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili 'financijske mule'

U operaciji koju su osim Europola (europski policijski ured), podržali Eurojust (europski savez za suradnju u pravosuđu) te Europska bankarska federacija (FBE) identificirano je 3833 "financijskih mula" i 386 osoba koja su bile zadužene za novačenje, a od kojih je 228 uhićeno. "Financijske" mule često i ne znajući sudjeluju u pranja novca tako što primaju i prebacuju svote nezakonito zarađenog novca, objasnio je Europol.

Akcija provedena u Europi, SAD-u, Australiji...

Osobe koje novače te "mule" osobito su aktivne na društvenim mrežama na kojima nagovaraju svoje žrtve "da otvore bankovne račune uz izgovor da će putem njih slati ili primati novac", navodi Europol. Operacija je provedena u 31 zemlji, uključujući Njemačku, Belgiju, Španjolsku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i Australiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo