Euroskeptici svih zemalja ujedinjuju se!

18.6.2014.
22:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ponosan sam što smo formirali skupinu i obvezujemo se da ćemo biti glas naroda. Bit ćemo na prvoj crti radeći na uspostavi slobode, nacionalne demokracije i prosperiteta diljem Europe. Očekujte od nas žestoku bitku za povratak nadzora nad sudbinama naših zemalja", objavio je u priopćenju Nigel Farage.

Zastupnički klub Europa slobode i demokracije (EFD) imat će 48 zastupnika, ali klub se mogao formirati tek nakon što im je pristupila Joelle Bergeron, disidentica iz francuske Nacionalne fronte. Pravila nalažu da je za formiranje kluba potrebno imati 25 zastupnika iz sedam zemalja članica. Tek pristupanjem Joelle Bergeron ispunjen je drugi kriterij.

Prelazak Joelle Bergeron u EFD težak je udarac za čelnicu FN-a Marine Le Pen, koja također pokušava formirati zastupnički klub. Iako ima dovoljan broj zastupnika, još ne ispunjava drugi kriterij jer okuplja samo četiri stranke iz četiriju zemalja članica.

Nigel Farage, euroskeptik, ali ne i krajnji desničar, u preslagivanju zastupničkih klubova izgubio je Sjevernu ligu, koja se priključila FN-u, ali mu se priključio talijanski Pokret pet zvijezda, koji vodi Beppe Grillo.

Osim UKIP-a i Pokreta pet zvijezda, zastupnički klub čine još zastupnici iz poljske stranke Reda i pravde, Švedskih demokrata, Slobodne građanske stranke iz Češke i Latvijske farmerske unije te nezavisna zastupnica iz Francuske.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali