EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE OBJAVILA / Dvije doze cjepiva štite od delta soja koronavirusa

'Čini se da trenutačno četiri cjepiva odobrena u Europskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Europom, pa i od delta varijante', rekao je Marco Cavaleri iz Europske agencije za lijekove

1.7.2021.
15:45
BBC/Ferrari/Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dvije doze cjepiva za covid-19 štite, čini se, od veoma zarazne delta inačice koronavirusa, objavila je u četvrtak Europska agencija za lijekove (EMA).

"Podaci koji se pojavljuju a dobiveni su od konkretnih dokaza pokazuju da dvije doze cjepiva štite od delta varijante", rekao je Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cijepljenja u EMA-i.

Broj zaraženih u Europi ponovno raste

Broj zaraženih covidom-19 ponovo raste u Europi od prošlog tjedna, nakon deset uzastopnih tjedana pada, priopćio je u četvrtak europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dok se širi val zaraznije delta inačice.

"Svjesni smo da vlada zabrinutost zbog brzog širenja delta varijante", dodao je Cavaleri. "Čini se da trenutačno četiri cjepiva odobrena u Europskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Europom, pa i od delta varijante", rekao je.

Trenutačno je EMA u EU-u odobrila za uporabu četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu i Johnson&Johnson. Europski ured WHO-a predviđa da će takozvana delta inačica, prvi put otkrivena u Indiji, prevladati do kolovoza, rekao je, potvrdivši procjenu Europskog središta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali