LABORATORIJSKi COVID / Eksperiment iz noćne more! Kinezi uzgojili virus sličan koroni, smrtnost 100-postotna: Miševima su i oči pobijelile...

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Radi se o laboratorijskoj verziji 'koronavirusa' iz ljuskavog mravojeda, za kojeg je dokazano da je povezan s prijenosom koronavirusa. Svi zaraženi miševi umrli su za osam dana, a virus se proširio na mozak, oči i pluća

15.1.2024.
15:29
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je COVID pokosio brojne živote diljem svijeta, Kina sada navodno eksperimentira s novim virusom sličnim COVID-u koji ima stopu smrtnosti od 100 posto. Istraživači koji su izvodili pokuse na miševima, napravili su u laboratoriju svoju verziju "koronavirusa" iz ljuskavog mravojeda, za kojeg je dokazano da je povezan s prijenosom koronavirusa i ima 100-postotnu smrtnost kod miševa. Prema izvješću objavljenom u bioRxiv, skupini miševa je dan koronavirus GX_P2V povezan sa SARS-CoV-2 kako bi se testirao njegov učinak, piše Firstpost.

Rezultati ukazuju na potencijalne opasnosti i rizik od prelijevanja virusa na ljude. U eksperimentima na miševima korištena je laboratorijski izrađena verzija koronavirusa iz ljuskavog mravojeda, nazvana GX_P2V.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miševi zaraženi GX_P2V, imali su teške simptome, uključujući brz gubitak težine unutar pet dana nakon zaraze, tromost te su su im oči pobijelile. Sva četiri miša podvrgnuta virusu uginula su unutar osam dana od infekcije. Istraživanjem je također utvrđeno da se virus proširio na mozak, oči i pluća. Također, virus se zapravo povećao u mozgu tijekom posljednja dva dana života.

"Ovo otkriće sugerira da bi teška infekcija mozga tijekom kasnijih faza infekcije mogla biti ključni uzrok smrti kod ovih miševa", navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitnost daljnjih istraživanja

Znanstvenici koji su provodili pokuse bili su iznenađeni intenzitetom utjecaja virusa na miševe. Virus se ne samo proširio tijelima miševa, već je dosegao i kritične organe poput mozga, očiju i pluća. Izdali su i upozorenje, sugerirajući potencijalni rizik od prenošenja virusa na ljude. Naglasili su potrebu za daljnjim istraživanjem mehanizma visoke patogenosti GX_P2V i njegova potencijalnog utjecaja na ljudsko zdravlje. Znanstvenici su istaknuli tešku infekciju mozga uočenu tijekom kasnijih faza infekcije kao potencijalni ključni uzrok smrti.

Naglašena je hitnost daljnjih istraživanja kako bi se razumjelo ponašanje virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači planiraju provesti dodatne testove koristeći živu verziju virusa iz divljine, umjesto da se oslanjaju na varijantu napravljenu u laboratoriju.

POGLEDAJTE VIDEO Gripa, hripavac, korona - sezona je respiratornih infekcija, zavladale gužve na hitnim prijemima: 'Brojke će sigurno rasti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo