Play ponuda

EDWARD SNOWDEN: / Stanje ljudskih prava u Rusiji je 'razočaravajuće i neugodno'

Image
Foto: AFP

Amerikanac Edward Snowden u subotu je kritizirao ograničenje slobode govora u Rusiji, zemlje koja mu je pružila utočište, a rekao je i da onamo nije nikada kanio putovati.

5.9.2015.
17:25
AFP
Play ponuda

Bivši konzultant u američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), za kojim je izdan nalog za uhićenjem jer je otkrio brojne podatke vezane uz program nadzora elektronskih komunikacija u Sjedinjenim Državama, putem videokonferencije održao je govor u povodu uručenja nagrade Bjernson za slobodu govora u norveškom Meldeu.

'Nikad nisam namjeravao putovati u Rusiju'

Na pitanje o stanju ljudskih prava i osobito načina na koji vlasti zemlje u kojoj živi već dvije godine kontroliraju internet, Snowden je odgovorio pesimistično. "Razočaravajuće je i neugodno", rekao je. Odluka ruske vlade prema kojoj se internet treba još više kontrolirati, kao i ono što ljudi na internetskim stranicama prate, a to je miješanje u njihov privatni život, nije samo iz temelja loše već sigurno nije zadaća nijedne vlade", ocijenio je.

Snowden je podsjetio da nije izabrao život u Rusiji. "Nikad nisam namjeravao doputovati ovamo, to mi nikad nije bila želja. Jednostavno sam putovao prema Južnoj Americi, a moju su putovnicu, na nesreću, Sjedinjene Države u međuvremenu poništile".

Play ponuda
Play ponuda