DVIJE RUSKE SVEMIRSKE LETJELICE PRATE AMERIČKI ŠPIJUNSKI SATELIT: / 'To je neobično i uznemirujuće ponašanje i može stvoriti opasnu situaciju'

Ruske svemirske letjelice navodno prate američki špijunski satelit: 'To je neobično i uznemirujuće'

11.2.2020.
12:28
Michael Thompson/Twitter
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema zapovjedniku američkih svemirskih snaga, ruske svemirske letjelice prate američki satelit koji je korišten za špijuniranje drugih zemalja. "To je neobično i uznemirujuće ponašanje i može stvoriti opasnu situaciju u svemiru", rekao je u izjavi za Business Insider general John Raymond, šef svemirskih operacija u Svemirskim snagama, prenosi Science Alert.

"Sjedinjene Države smatraju da su ove nedavne aktivnosti zabrinjavajuće i da ne odražavaju ponašanje odgovorne nacije koja leti u svemiru", dodao je.

Dva ruska satelita stigla su na 160 kilometara udaljenosti od američkog satelita, a Sjedinjene Države su kroz diplomatske kanale izrazile zabrinutost u vezi s Moskvom, rekao je za Time Raymond W. J. Hennigan, koji je prvi put izvijestio o priči u ponedjeljak.

Satelit 'porodio' drugi satelit

U studenom je Rusija lansirala "satelit koji je nakon toga pustio drugi satelit", a par se ponašao slično skupu koji je Rusija prethodno označila "inspekcijskim satelitima", rekao je Raymond te dodao da bi se "u bilo kojoj drugoj domeni" takav potez "tumačio kao potencijalno prijeteće ponašanje".

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu, DC, nije željelo komentirati navode. Taj potez dolazi uslijed političkih tenzija između dviju zemalja zbog ruskog miješanja u izbore te napetosti u vezi s Ukrajinom i Sirijom. Manevriranje ruskim satelitima uočio je Michael Thompson, entuzijast zainterestiran za satelite i svemirske letjelice. "Ovo su sve posredni dokazi, ali postoji puno okolnosti zbog kojih to izgleda kao da poznati ruski inspekcijski satelit trenutno nadzire poznati američki špijunski satelit", tvitnuo je Thompson 30. siječnja.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS rusko ministarstvo obrane priopćilo je u prosincu da je manevar satelita, u kojem je jedan satelit "porodio" drugi, bio eksperiment za procjenu "tehničkog stanja domaćih satelita", piše Science Alert.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali