Play ponuda

'Dvanaestorica prljavih' - kardinali koji ne smiju biti novi papa!

shimmer fallback
7.3.2013.
7:22
Play ponuda

Na listi se nalaze čak tri kardinala iz SAD-a te devet iz drugih država. Udruga SNAP (Survivors' Network of those Abused by Priests) je uz objavu liste objasnila da su svoje zaključke temeljili na pisanju medija, pravnim procesima i izjavama svjedoka. Na listi se nalaze američki kardinali Timothy Dolan, Sean O'Malley i Donald Wuerl, a ostali su Leonardo Sandri iz Argentine, Georg Pell iz Australije, Marc Ouellet iz Kanade, Dominik Duka iz Češke, Peter Turkson iz Gane, Oscar Rodrigez Maradiaga iz Hondurasa, Tarcisio Bertone i Angelo Scola iz Italije te Norberto Rivera Carrera iz Meksika.

SNAP je izvijestio da nisu svi od njih povezani sa navodnim zataškavanjem seksualnog zlostavljanja, već su se neki našli na listi zbog svojih komentara o skandalima. Izvršni direktor SNAP-a David Clohessy je rekao da je udruga namjerno na popis stavila kandidate koji imaju ''realne šanse'' da postanu novi poglavari Katoličke crkve.

''Najbrži i najučinkovitiji korak za sljedećeg papu bio bi da jasno disciplinira, degradira, prokaže ili čak izbaci iz Crkve kardinale i biskupe koji su skrivali seksualne zločine protiv djece. Mislimo da je to 'komadić koji nedostaje'', kazao je Clohessy te dodaje da papa mora narediti svakom biskupu u svijetu da preda vlastima svaki dokument o zlostavljanju.

Play ponuda
Play ponuda