Predstavili su se kao policajci iz Hrvatske i iznenađenom vlasniku ispričali da imaju operativna saznanja da njegova vozila, osim robe, prevoze i drogu

Dvojica lažnih hrvatskih policajaca jučer su uhićeni u Sarajevu nakon što su pokušali prevariti vlasnika jedne od tvrtki u Rajlovcu.

"Dana 15.12.2020. godine u 18:50 sati policijski službenici Četvrte PU su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 369. KZ F BiH (lažno predstavljanje), lišili slobode lica: K.D. rođen 1991.godine iz Imotskog, R. Hrvatska i lice M.D. rođen 1982.godine iz Metkovića, R. Hrvatska. O događaju je obaviješten tužitelj Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lica lišena slobode predana u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, priopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Pokušali pobjeći automobilom

Kako neslužbeno saznaje Avaz, njih dvojica su došli u tvrtku čije je sjedište u mjestu Rajlovac pored Sarajeva, a bavi se uvozom i izvozom.

Predstavili su se kao policajci iz Hrvatske i iznenađenom vlasniku ispričali da imaju operativna saznanja da njegova vozila, osim robe, prevoze i drogu. Rekli su mu da su došli u Sarajevo da mu pomognu, te da se onemogući prijevoz droge.

Bili su u civilu i pokazali su mu značku MUP-a Hrvatske. Vlasniku tvrtke to je bilo sumnjivo pa je pozvao MUP Kantona Sarajevo da dođu i provjere muškarce. Po dolasku patrole, lažni policajci pokušali su pobjeći svojim automobilom, ali su ih pripadnici PU Novi grad, nakon kratke potjere uspjeli sustići i uhititi. U tijeku je provjera je li značka MUP-a Hrvatske koju su pokazali lažna.