Play ponuda

DONALD TRUMP PRIJETI 'ZATVARANJEM PIPE' KALIFORNIJI: / 'Svake godine kad požar izbije, obraćaju se saveznoj vladi za pomoć'

Image
Foto: Josh Edelson/AFP/Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će smanjiti financijsku pomoć opožarenoj Kaliforniji posvadivši se oko toga na Twitteru s guvernerom ove američke savezne države

4.11.2019.
7:22
Josh Edelson/AFP/Profimedia
Play ponuda

Blizu 40 hektara zemlje uništeno je razornim požarima koji bjesne posljednjih tjedana u Kaliforniji, a tisuće ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove. Kako prenosi BBC, Trump je optužio demokratskog guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, navodeći da je on "obavio užasan posao vezano uz upravljanje požarima".

Image
ZBOG VELIKOG POŽARA U KALIFORNIJI HITNO EVAKUIRALI 2.000 LJUDI: /

Bez struje je čak 200.000 domova i tvrtki

Image
ZBOG VELIKOG POŽARA U KALIFORNIJI HITNO EVAKUIRALI 2.000 LJUDI: /

Bez struje je čak 200.000 domova i tvrtki

Ne vjeruje u klimatske promjene

Američki predsjednik istu je prijetnju uputio i prošle godine, kada je u požarima poginulo 86 ljudi. "Svake godine, kako požar izbije i Kalifornija počne plamtiti, ista stvar - on se obraća saveznoj vladi za novčanu pomoć. Više ne. Saberite se, guverneru", napisao je Trump na Twitteru.

Newsom, koji je izrazito kritičan prema Trumpovoj politici očuvanja okoliša, uzvratio je: "Vi ne vjerujete u klimatske promjene. Ne možete sudjelovati u ovom razgovoru".

Povećane temperature do kojih dolazi zahvaljujući globalnom zatopljenju izazivaju ogromne požare u Kaliforniji bez obzira na to koliko je vlažna bila prethodna zima, pokazala je nedavno objavljena studija objavljena u sklopu nacionalne akademije znanosti. Suhlji i topliji vremenski uvjeti vode ka sušenju vegetacije koja tako postaje podložnija požarima.

Dio požara pod kontrolom

Vatrogasci su stavili pod kontrolu oko polovice područja zahvaćenog požarom Maria, najvećim u južnoj Kaliforniji. Požar koji je izbio u četvrtak spalio je preko tri hektara površine, objavio je u nedjelju vatrogasni ured okruga Ventura. Najveći požar, Kincade u okrugu Sonoma, u nedjelju je stavljen pod kontrolu na 76 posto zahvaćene površine, nakon što je, od njegova izbijanja 23. listopada, spaljeno skoro 32 hektara, objavili su dužnosnici.

Svi nalozi za evakuacijom obustavljeni su u subotu.

Play ponuda
Play ponuda