Play ponuda

DIRLJIVA GESTA U VATIKANU: / Papa Franjo poljubio tetovirani broj preživjele žene iz Auschwitza

Image
Foto: Profimedia

Papa je pozorno slušao dok mu je poljski svećenik koji je bio u pratnji Lidije Maksymowicz (80) pričao njezinu priču

26.5.2021.
15:12
Profimedia
Play ponuda

Papa Franjo poljubio je broj tetoviran na ruci žene koja je preživjela medicinske eksperimente u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu kada se s njome susreo u srijedu. Papa je pozorno slušao dok mu je poljski svećenik koji je bio u pratnji Lidije Maksymowicz (80) pričao njezinu priču.

Ona je potom zasukala lijevi rukav kako bi mu pokazala broj 70072. On ga je poljubio, a ona ga je potom zagrlila.

Bila podvrgnuta Mengeleovim eksperimentima

Maksymowicz i njezina obitelj odvedeni su iz svoga doma u Bjelorusiji u nacistički logor smrti u Poljskoj u prosincu 1943., kratko prije njezina trećeg rođendana. Djevojčica je stavljena u dječje barake, gdje je s drugima bila podložena medicinskim eksperimentima doktora Josefa Mengelea, prema dokumentarcu koji je snimljen o njezinom životu.

Nakon oslobođenja logora 1945., ruski vojnici pretpostavili su da je Lidijina majka Anna, tetovirana brojem 70071 mrtva. Posvojena je i odgojena u poljskoj katoličkoj obitelji.

Junakinja dokumentarca 'Djevojčica koja nije mogla mrziti'

Rođena kao Ljudmila Bočarova, nije znala da je njezina biološka majka preživjela i njih dvije kratko su se našle prije majčine smrti početkom 1960-ih. Maksymowicz, koja živi u Krakovu, tema je dokumentarnog filma naziva "70072: Djevojčica koja nije mogla mrziti. Istinita priča Lidije Maksymowicz." Često se sastaje s mladima u školama kako bi pričala o opasnostima ekstremizma i populizma.

Nacisti i njihovi saveznici su u okupiranoj Europi ubili su oko šest milijuna Židova. Više od milijun osoba, uglavnom Židova, usmrtili su u Auschwitzu. Većinu su ih ubijali u plinskim komorama. Franjo, koji je držao opću audijenciju u vatikanskom dvorištu San Damaso, posjetio je Auschwitz 2016. godine.

Play ponuda
Play ponuda