POGLEDAJTE NADREALNE PRIZORE / Dijelovi Amerike u potpunosti smrznuti: 'Ovdje je kao ratna zona'; Temperature idu i do -45 Celzijevih stupnjeva!

Image
Izvor: Profimedia

Za područje oko Buffala Hochul je rekla da je 'tamo kao na ratištu, a prizori vozila uz ceste zaista su šokantna'

26.12.2022.
23:06
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Snažna snježna oluja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države pretvorila je grad Buffalo u saveznoj državi New York u "ratnu zonu", piše BBC.

25 osoba je preminulo u ponedjeljak zbog posljedica iznimno lošeg vremena. U nedjelju je od posljedica "ciklona bombe" preminulo 13 osoba. Do sada je od posljedica oluje diljem SAD-a preminulo najmanje 50 osoba.

"Ovo je rat s Majkom Prirodom i udara nas sa svime što ima", rekla je u četvrtak guvernerka New Yorka Kathy Hochul.

'Kao na ratištu'

Za područje oko Buffala Hochul je rekla da je "tamo kao na ratištu, a prizori vozila uz ceste zaista su šokantna".

"Stanovnici se suočavaju sa situacijom opasnom po život jer mnoga vozila hitne pomoći nisu mogla doći do najteže pogođenih područja ili su sama zapela u snijegu", rekla je.

shimmer fallback
shimmer fallback

Otac s malom djecom čekao 11 sati da dođe hitna služba

Jedan je otac s četvero malo djece morao čekati 11 sati da se hitne službe na Božić do njih probiju. Otac je zvao hitnu pomoć, nacionalnu gardu i prijatelje u pomoć, ali nitko nije došao. Odvlačio je pažnju svojoj djeci, rekao je, gledajući Disneyev Frozen te igrajući se s njima.

"Bio sam na cesti jer si nisam mogao priuštiti da djecu ostavim s dadiljom. Samohrani sam otac. Bio sam zapravo beznadan. Ovakvo nešto nisam nikad doživio", rekao je za američke medije otac dodajući da su uspjeli ostati ugrijani jer nije gasio motor.

Očekuje se da će broj žrtava porasti kada se snijeg otopi. Hitne će službe tada moći obići domove i vozila do kojih sada ne mogu doći.

Stanovnik Buffala 29 sati bio bez struje

Prošlog je vikenda bez struje zbog oluje ostalo otprilike 250 tisuća domova i tvrtki. BBC navodi da se struja u njih polako vraća.

Stanovnik Buffala Jeremy Manahan rekao je da je bio gotovo 29 sati bez struje. “Postoji jedno sklonište u kojemu se grije, ali ono je bilo predaleko za mene. I nisam imao kako otići do tamo, a vani ne možete biti dulje od 10 minuta", rekao je.

Što se Kanade tiče, najteže je u provincijama Ontariju i Quebecu. Četiri su osobe preminule kada se jedan autobus kod mjesta Merritt u Britanskoj Kolumbiji prevrnuo zbog leda na cesti.

Ovakvo vrijeme trajat će još par dana

Prognostičari očekuju da će se vrijeme u SAD-u sada smirivati, ali i dalje savjetuju da se ne putuje ako nije neophodno.

Smrti povezane s olujom zabilježene su i u Vermontu, Ohiju, Missouriju, Wisconsinu, Kansasu i Coloradu. BBC piše da se temperatura na Floridi toliko spustila da su se iguane smrzle i pale s drveća.

Zapadna američka savezna država Montana bila je najgore pogođena hladnoćom, s temperaturama koje su pale do -45 stupnjeva Celzijevih.

shimmer fallback
shimmer fallback
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču