Play ponuda

ČVRSTA VEZA KRALJICE ELIZABETE I TITA / Uzajamne posjete promijenile su svijet, a u Zagrebu je izrekla nešto što je oduševilo Hrvate

Image

Prva posjeta Tita zapadnoj zemlji bila je upravo ona Velikoj Britaniji, koja j Jugoslaviju izvukla iz izolacije nakon razlaza sa Staljinom

8.9.2022.
20:49
Play ponuda

Kraljica Elizabeta II., najdugovječniji britanski monarh, umrla je u četvrtak mirno u dobi od 96 godina u Balmoralu, priopćila je Buckinghamska palača. Palača je objavila njezinu smrt u kratkom priopćenju, nakon čega slijedi 10 dana nacionalne žalosti i odavanje počasti njezinom dugom životu i rekordnoj vladavini.

Elizabeta II i njen suprug princ Filip bili su gosti Josipa Broza Tita 1972, kada je predsjednik tadašnje SFRJ za njih priredio spektakularni doček. U sklopu manifestacije organizirane povodom dolaska kraljevskog para u Beograd bio je i obilazak Avale te spomenika Neznanom junaku.

Posjetila Zagreb i Dubrovnik

To je, inače, bila prva kraljičina posjeta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Europe, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike. 

Nakon Beograda, obišla je Zagreb, Dubrovnik, Đakovo, Pulu te otočje Brijuni. HAZU se nedavno povodom obilježavanja kraljičinog platinastog jubileja, odnosno njezinih 70 godina na vlasti u lipnju 2022., prisjetio njezina posjeta Zagrebu. Na zagrebačkom glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojega su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna, naveo je HAZU.  Nakon što se otvorenim automobilom prevezla u središte Zagreba pozdravila je okupljene građane i nastavila prema Banskim dvorima gdje je za nju priređen svečani ručak. Njezin domaćin bio je Jakov Blažević, predsjednik Sabora tadašnje SRH, što je tad bila najviša politička pozicija u Hrvatskoj, prenio je HAZU.

'Vjekovima smo imali čvršće veze '

"Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom, nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi uživati u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta", poručila je Elizabeta II. Dodala je kako se nada da će Britanci mnogo doprinijeti Hrvatskoj.

Tijekom boravka u glavnom gradu SFRJ princ Filip je odlikovan Ordenom jugoslovenske velike zvezde, najvišim odlikovanjem tadašnje SFRJ koju je ustanovio Tito.

Titov prvi 'izlet' u zapadne zemlje

No i prvi posjet Tita zapadnoj zemlji bio je posjet kraljici Elizabeti. Ujedno, to je bio i prvi posjet komunističkog čelnika Velikoj Britaniji. Školski brod Galeb prevezao je maršala Tita iz komunističke Jugoslavije - počinje tako izvještaj britanskih medija o posjeti Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine.

Vođa bivše Jugoslavije došao je u London na poziv tadašnjeg ministra vanjskih poslova Anthonyja Edena, a sve se događalo u pozadini sukoba Tita i Staljina i izbacivanja Jugoslavije iz Komunističke internacionale (Kominterne) 1948. godine.

BBC je u to vrijeme javljao da Jugoslavija sve više ovisi o zapadnim državama, a da je najveći problem opskrba hranom i određeni tipovi oružja. "Razgovori će se doticati i osporavane regije Trst koja je prošle godine (1952.) podijeljena između Ujedinjenih naroda i Jugoslavije", javio je BBC. "Želim reći narodu Velike Britanije da stanovnike moje države trebaju smatrati iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije", rekao je Tito mnoštvu okupljenom na obali Temze. Odbor za doček jugoslavenskom maršalu predvodio je Phillip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice, a uz njega su stajali premijer Winston Churchill i ministar Eden.

Play ponuda
Play ponuda