ČULI STE DA VITAMIN D ŠTITI OD COVIDA? / Još nema dovoljno dokaza, ali stručnjaci smatraju da može pomoći u iznimno bitnoj stvari

Image

Svima se i dalje savjetuje da uzimaju vitamin D ove zime kako bi mišići i kosti bili zdravi

17.12.2020.
12:06
Play logo

Ne postoji dovoljno dokaza da dodaci prehrani na bazi vitamina D štite ljude od Covida, tvrdi stručna komisija satkana od Nacionalnog instituta za izvrsnost u zdravstvu i njezi, javno zdravstvo Engleske te Znanstveno savjetodavni odbor za prehranu. Kažu da su potrebna dodatna istraživanja.

Kako prenosi BBC, svima se i dalje savjetuje da uzimaju vitamin D ove zime kako bi mišići i kosti bili zdravi. Dodaci prehrani na bazi vitamina D besplatno se nude najugroženijima u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZIMATE LI VITAMIN D ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA? /

Budite oprezni, ovo su znakovi da ste pretjerali

Image
UZIMATE LI VITAMIN D ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA? /

Budite oprezni, ovo su znakovi da ste pretjerali

Potrebna su kontrolirana ispitivanja prije donošenja zaključaka

Zdravstveni službenici proveli su brzi pregled dokaza o povezanosti vitamina D i Covid-19, nakon što je mali broj istraživanja sugerirao da bi mogao igrati ulogu u imunološkom odgovoru tijela na respiratorne viruse. Međutim, otkrili su da postoji nedovoljno dokaza koji bi ih preporučili za prevenciju ili liječenje bolesti.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zdravstveni stručnjaci koji su proučavali dokaze rekli su da su potrebna više visokokvalitetna randomizirana kontrolirana ispitivanja prije nego što bi mogli donijeti bilo kakve zaključke.

Nastavljamo s praćenjem dokaza kako se oni objavljuju i po potrebi ćemo ih pregledati i ažurirati", rekao je dr. Paul Chrisp, direktor centra za smjernice pri NICE-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Profesor Adrian Martineau, klinički profesor respiratorne infekcije i imuniteta sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, kaže da postoji šansa da vitamin može smanjiti rizik ili pak težinu Covida-19, a klinička ispitivanja koja su trenutno u tijeku trebala bi rasvijetliti to pitanje, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo