CRNA STATISTIKA WHO-A: / Po prvi put karcinom dojke najčešći oblik raka na svijetu

Rak pluća bio je najčešći oblik raka u protekla dva desetljeća, ali sad je na drugom mjestu, iza raka dojke i ispred raka debelog crijeva

2.2.2021.
16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rak dojke prestigao je rak pluća kao najčešći oblik karcinoma na svijetu, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Rak dojke sad je po prvi put najčešći rak na svijetu", rekao je Andre Ilbawi, specijalist za karcinom pri WHO-u na brifingu UN-a uoči Svjetskog dana borbe protiv raka u četvrtak.

Rak pluća bio je najčešći oblik raka u protekla dva desetljeća, ali sad je na drugom mjestu, iza raka dojke i ispred raka debelog crijeva, rekao je Ilbawi.

Među ženama je rak dojke najčešće dijagnosticiran karcinom

Procjenjuje se da je prošle godine dijagnosticirano 2,3 milijuna novih slučajeva raka dojke, što je 11,7 posto svih slučajeva karcinoma na svijetu, priopćio je WHO.

"Među ženama, rak dojke je najčešće dijagnosticirani rak i vodeći uzrok smrti od karcinoma u svijetu", dodaje se. Ilbawi je istaknuo da pretilost kod žena povećava rizik za rak dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma.

U budućnosti karcinomi sve češći

Porastom globalne populacije i očekivanim povećanjem životnog vijeka, očekuje se da će karcinomi postajati sve češći i do 2040. godine porasti na oko 30 milijuna novih slučajeva u odnosu na 19,3 milijuna u 2020., dodao je Ilbawi.

WHO je upozorio da je trećina smrtnih slučajeva od raka posljedica pušenja, visokog indeksa tjelesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i ispijanja alkohola.

Pandemija koronavirusa remeti liječenje raka u otprileke polovici zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, rekao je Ilbawi i ukazao na zakašnjele dijagnoze, zdravstvene radnike pod ekstremnim stresom, te utjacaj koronavirusa na istraživanja raka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali