DJEVOJČICA (4) UMRLA OD MALARIJE: / Desničari optužuju imigrante da su donijeli bolest koja je iskorijenjena

Image
Foto: AFP

U Bresciji, na sjeveru Italije, u nedjelju je od cerebralne malarije preminula četverogodišnja Sofia Zago koja je prethodno primljena u bolnicu s visokom temperaturom.

5.9.2017.
19:40
AFP
Play logo

Ta je vijest uzbunila tamošnju javnost jer je riječ o prvom smrtnom slučaju u Italiji izazvanom malarijom u zadnjih 30 godina, dok se za samu bolest vjerovalo da je u toj zemlji iskorijenjena još prije pola stoljeća - javlja BBC.

Prvi slučaj nakon 30 godina

Preminula djevojčica živjela je u regiji Trentino u podnožju Alpa, a prije nego što je oboljela bila je s roditeljima na ljetovanju u Bibionu, mjestu na obali Jadranskog mora blizu Venecije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerebralna malarija od koje je preminula najteži je oblik te bolesti i prenosi je ženka komarca Anophelesa. U Italiji strahuju da je ta vrsta komarca tijekom natprojsečno vrućeg kolovoza došao do Italije. Liječnici su zatečeni upravo činjenicom da djevojčica nije bila izvan Italije, u zemljama gdje je malarija česta.

"Prvi puta u svojoj 30-godišnjoj karijeri vidio sam slučaj malarije podrijetlom iz Trenta", kazao je dr. Claudio Paternoster, stručnjak za zarazne bolesti u bolnici u kojoj je preminula četverogodišnja Sofija.

Italija od pedesetih godina prošloga stoljeća nije imala problema s malarijom jer su isušene močvare u kojima su se rojili komarci koji prenose tu bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SHVATITE KLIMATSKE PROMJENE OZBILJNO: /

One polako, ali sigurno uništavaju zdravlje, evo kako vas ubijaju

Image
SHVATITE KLIMATSKE PROMJENE OZBILJNO: /

One polako, ali sigurno uništavaju zdravlje, evo kako vas ubijaju

Malariju ne prenose ljudi nego komarci

Iako je riječ o bolesti koja se ne prenosi ljudksim kontaktom, neki nagađaju da see djevojčica, koje je inače bolovala od šećerne bolesti, zarazila u kontaktu s dvoje djece koja su liječena od malarije u istoj bolnici, a bili su zaraženi tijekom boravka u Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dr. Paolo Bordon iz te bolnice tvrdi da preminula djevojčica uopće nije ležala na istom odjelu kao drugo dvoje zaražene djece niti je bila podvrgnuta transfuziji krvi.

Ovaj slučaj iskoristili su, prema pisanju talijanskog dnevnika Corriere della sera, članovi antiimigrantske desničarske stranke Sjeverna liga (Lega nord) čiji je zastupnik Paolo Grimoldi, ustvrdio da su malariju donijele stotine tisuća afričkih doseljenika koji su u Italiju došli proteklih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Zdravstveni stručnjaci pokušavaju spriječiti širenje histerije upozoravajući kako je malarija bolest koja se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, već parazita prenosi ženka komarca iz vrste Anopheles.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo