Čelnici Europske unije sastat će se u srijedu bez britanskog kolege Davida Camerona kako bi razmotrili "proces rastave" s Londonom nakon što su Britanci glasovali za izlazak iz Unije, rekao je petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

PRVA REAKCIJA ANGELE MERKEL: ‘Jako nam je žao, ali EU je dovoljno jaka da preživi Brexit’

Čelnici 28 članica EU-a održat će dvodnevni summit od utorka popodne u Bruxellesu. Premijer Cameron će informirati drugih 27 tijekom večere, napisao je predsjedavajući summita Donald Tusk u pismu čelnicima izlažući dnevni red sastanka.

Očekuje se da će se Cameron nakon toga vratiti u London, a u srijedu će se, po prvi put, preostalih 27 čelnika sastati u neformalnijem formatu bez njega. Takvi "neformalni" summiti odražavaju činjenicu da nemaju ovlasti donošenja odluka.

ZARADIO GROMOGLASAN PLJESAK: Juncker kratko i jasno odgovorio je li ovo kraj Europske unije

"Ta 27 će se sastati neformalno kako bi razgovarali o političkim i praktičnim posljedicama Brexita", napisao je Tusk koji je ranije u petak razgovarao s Cameronom o rasporedu.

"Razgovarat ćemo o takozvanom procesu rastave", rekao je govoreći o Članku 50 EU ugovora koji omogućava nekoj vladi da obavijesti Europsku uniju o tome da izlazi i obvezuje Uniju da nastoji pregovorima doći do "ugovora o izlasku".

Pariz i Berlin spremni ponuditi prijedloge za EU

Pariz i Berlin će drugim europskim zemljama ponuditi rješenja za "učinkovitiju" EU bez ustavnih ispada, izjavio je u petak za agenciju France presse francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije (EU).

Socijalilstički ministar je objasnio da o tome razgovara s njemačkim socijal-demokratskim kolegom Frank-Walter Steinmeierom čim je stupio na funkciju, u veljači, puno prije četvrtka kada su Britanci izglasovali izlazak iz EU.

"Naša razmišljanja podastiremo predsjedniku Francoisu Hollandeu i kancelarki Angeli Merkel", dodao je. Dvojica čelnika se trebaju satati u ponedjeljak u Berlinu s talijanskim premijerom Matteom Renzijem na razgovorima o njihovom stajalištu nakon britanskog referenduma.

"Potrebna je francusko-njemačka usklađenost", nastavio je Ayrault. "Ako se nećemo dogovoriti, nećemo moći ponuditi uspješne prijedloge za raspavu".

'Europa treba usredotočiti na bitno'

On je naglasio važnost "konkretnih rješenja" u EU, "kako bi se poboljšalo naše djelovanje bez pokretanja velikih zahvata".

Nekoliko izvora je posljednjih tjedana spomenulo da se razmatra francusko-njemačka inicijativa. Pariz drži da se Europa treba usredotočiti na bitno, rekao je petak Francois Hollande.

Jean-Marc Ayrault je spomenuo "Europsku strategiju na razini obrane" i mogućnost usporavanja plana predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kojem je cilj pokretanje rasta u Europi i financiranja koje bi osigurala EU u visini od 21 milijardu eura.

Šefovi francuske i njemačke diplomacije će u subotu u Berlinu razmijeniti stajališta s kolegama iz drugih zemalja utemeljiteljica EU (Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg), a "zatim će malo pomalo širiti krug", rekao je Jean-Marc Ayrault.

ZABRINUTOST UMJESTO ODUŠEVLJENJA: ‘Glasovao sam za izlazak iz EU-a, a sada sam u šoku’