NOVA OPASNOST U NJEMAČKOJ / Broj žrtava poplava raste, proglašen vojni alarm, a svi sada strahuju od jedne brane

Najmanje 135 osoba stradalo je od posljedica katastrofalnog nevremena i poplava u pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija

17.7.2021.
13:42
Ilustracija/ Profimedia

Broj žrtava nevremena u Njemačkoj se povećava. Stradalo je najmanje 135 osoba. Pucanje brane na rijeci Rur prijeti novim poplavama, piše DW.

Najmanje 135 osoba stradalo je od posljedica katastrofalnog nevremena i poplava u pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Spasilačke ekipe stalno pronalaze mrtve u podrumima kuća. Njemačko ministarstvo obrane proglasilo je vojni alarm u slučaju katastrofe, uzrokovane nevremenom na zapadu Njemačke. Više od 850 vojnika angažirano je na pružanju pomoći i njihov broj se stalno povećava.

Dramatična situacija zbog pucanja brane na rijeci Rur

Zbog obilnih padalina došlo je do pucanja brane na rijeci Rur u Ophovenu u okrugu Heinsberg na krajnjem zapadu Njemačke. Prema informacijama WDR-a, spasioci su sinoć započeli evakuaciju stanovništva u dijelu grada Wassenberg. 700 stanovnika je izvedeno na sigurno. Strahuje se da bi mogla biti poplavljena i mjesta Effeld i Steinkirchen. Tamo živi gotovo 1.600 ljudi. Tamošnji stanovnici pak još nisu evakuirani i spasilačke snage prate stanje na terenu. Izvor rijeke Rur je u Eifelu i ona se ulijeva u rijeku Maas kod Roemonda u Nizozemskoj gdje je također u mnogim dijelovima uz rijeku Maas uvedeno izvanredno stanje, između ostalog i u gradu Maastrichtu.

Prema izvještaju WDR-a, kako je izjavio gradonačelnik Marcel Maurer, razlog je što su na mjestu gdje se Rur ulijeva u Maas zatvorene ustave na kanalima na nizozemskoj stran. Gradonačelnik je, kako stoji u izvještaju, u kontaktu s Nizozemcima kako bi se ustave u svakom trenutku mogle ponovo otvoriti da voda otječe.

Predsjednik Steinmeier obilazi pogođena područja

Njemačka kancelarka Angela Merkel se o aktualnom stanju na ugroženom području informirala putem video konferencije s Koordinacijskom grupom Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije. Prema izjavi glasnogovornice savezne vlade, na sastanku su bili i pokrajinski premijer Armin Laschet i ministar unutarnjih poslova Herbert Reul (obojica iz CDU-a). Merkel je obećala kratkoročnu i dugoročnu podršku savezne vlade ljudima pogođenim u poplavljenim područjima.


Savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier će tijekom dana obići okrug Rhein-Erft, koji je oluja posebno pogodila. Prema podacima pokrajinske vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije, predsjednik Steinmeier i pokrajinski premijer Armin Laschet posjetit će danas i Erftstadt, gdje su u bujicama uništene brojne kuće i automobili. Steinmeier želi steći uvid o situaciji na terenu i obaviti razgovore s vatrogasnim službama i spasilačkom ekipama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen