KRAH KONZERVATIVACA / Britanski premijer Rishi Sunak podnio ostavku: 'Dao sam sve od sebe, ali htjeli ste promjenu'

Image
Foto: Profimedia

Njegov poraz znači kraj 14-godišnje konzervativne vlade - razdoblja obilježenoh podjelama, političkom nestabilnošću i, u novije vrijeme, gospodarskim problemima. Sunak predaje kontrolu nad šestim najvećim svjetskim gospodarstvom čelniku Laburističke stranke lijevog centra Keiru Starmeru

5.7.2024.
15:23
Profimedia
VOYO logo

Rishi Sunak rekao je u petak da će podnijeti ostavku na mjesto premijera i čelnika Konzervativne stranke nakon gubljenja izbora od Laburističke stranke Keira Starmera i odlazeći uz ispriku, odao je počast Britaniji i pozvao na zaštitu ljubaznosti, pristojnosti i tolerancije.

Njegov poraz znači kraj 14-godišnje konzervativne vlade - razdoblja obilježenoh podjelama, političkom nestabilnošću i, u novije vrijeme, gospodarskim problemima. Sunak predaje kontrolu nad šestim najvećim svjetskim gospodarstvom čelniku Laburističke stranke lijevog centra Keiru Starmeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dao sam sve od sebe, ali poslali ste jasnu poruku da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora promijeniti, a jedino je vaša odluka važna", rekao je Sunak ispred ureda u Downing Streetu. "Čuo sam vaš bijes, vaše razočaranje i preuzimam odgovornost za ovaj gubitak", objasnio je i dodao kako bez obzira na njihova neslaganja, poštuje Starmera kao "pristojnog čovjeka kojem je stalo do dobrobiti društva".

"Odstupit ću s mjesta čelnika stranke, ne odmah, nego čim se uspostave formalni dogovori za odabir mog nasljednika", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POBJEDA KEIRA STARMERA /

Dok Europa zaokreće snažno u desno, Britanija je izabrala stranku lijevog centra. Zašto?

Image
POBJEDA KEIRA STARMERA /

Dok Europa zaokreće snažno u desno, Britanija je izabrala stranku lijevog centra. Zašto?

Nešto kasnije, Starmer je u svom prvom obraćanju u Downing Streetu rekao da Britanija mora ponovno otkriti svoj identitet i proći veće resetiranje, obećavši da će se boriti za vraćanje povjerenja u politiku i služiti svim biračima.

Pošto je službeno prihvatio kraljev poziv da postane premijer, Starmer je zagovarao umjerenu politiku kako bi vratio narušeno povjerenje birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno je svima jasno da našoj zemlji treba veće resetiranje, moramo ponovno otkriti tko smo, jer koliko god žestoke bile povijesne oluje, jedna od najvećih snaga ove zemlje uvijek je bila naša sposobnost plovidbe do mirnijih voda", rekao je.

"Ovo ovisi o političarima, posebno o onima koji se zalažu za stabilnost i umjerenost, kao što to ja radim", dodao je. "Dali ste nam jasan mandat i mi ćemo ga upotrijebiti da donesemo promjene", istaknuo je novi britanski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Britanac ne misli da je toliko skupo u Splitu, ali na kraju ispadne skuplje: 'Objasnit ću vam problem'

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo