KUHA U KREMLJU? / Božo Kovačević: 'Do invazije Putin je sve kontrolirao, ali situacija se mijenja... Pitanje je koliko će Rusija izdržati'

thumbnail

Pokazalo se da ne može provesti baš sve ono što želi. Prigožin, koji je vlasnik Wagnera, čini se da ima sad i političke ambicije unutar Rusije

19.2.2023.
22:03
Play logo

Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, za RTL  je analizirao situaciju u Ukrajini te smjer u kojemu bi rat mogao ići

Invazija na Ukrajinu trebala je trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Na kraju će sada proći i godinu dana   Na pitanje zašto toliko traje i je li riječ o Putinovoj krivoj procjeni, Kovačević je rekao da je riječ ponajprije o krivoj procjeni, ali i nerealnim vanjskopolitičkim ambicijama, prenosi Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imperijalne ambicije

"Njegove su ambicije očito imperijalne i Rusija pokušava kolektivni Zapad primorati na to da prizna Rusiji njezinu sferu utjecaja koja bi se zapravo poklapala s granicama nekadašnjeg Ruskog Carstva, Sovjetskog Saveza i dijelom bi obuhvaćala i bivše istočnoeuropske zemlje", dodao je Kovačević. Kazao je da Putin nedvojbeno još uvijek vodi glavnu riječ, ali i da je do te invazije bio tretiran kao uspješan državnik kojeg je cijeli svijet uvažavao. Rusija je u znatnoj mjeri izolirana nakon invazije na Ukrajinu.

"Priznanje vojnog neuspjeha, po mom mišljenju, znači njegov politički poraz i gubitak vlasti u Rusiji", rekao je. Dodao je da je Putin u većoj mjeri kontrolirao cijeli aparat prisile te sve oligarhe, ali Kovačević misli da se situacija postupno mijenja.

"Pokazalo se da ne može provesti baš sve ono što želi. Prigožin, koji je vlasnik Wagnera, čini se da ima sad i političke ambicije unutar Rusije, ali ključno je to da ruski srednji sloj, koji je do sada mogao očekivati da će pod Putinom živjeti sve bolje, sad živi sve lošije", pojasnio je Kovačević koji misli da su pregovori jedini put prema završetku rata premda, kako je istaknuo, zaraćene strane ne pokazuju nikakvu spremnost na pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREŠUTNI SAVEZ KADIROVA I PRIGOŽINA /

I čečenski vrag želi privatnu vojsku, hvali Wagnerovce, a Kremlj, ali i ostatak svijeta je u sve većem problemu

Image
PREŠUTNI SAVEZ KADIROVA I PRIGOŽINA /

I čečenski vrag želi privatnu vojsku, hvali Wagnerovce, a Kremlj, ali i ostatak svijeta je u sve većem problemu

Rusija silno ćeli biti uvažena kao globalna supersila

"Jedina strana s kojom je Rusija spremna ozbiljno pregovarati su Sjedinjene Američke Države, ali one ne žele s Rusijom pregovarati o onom što Rusija želi. Rusija želi imati status kakav je u vrijeme Hladnog rata imao Sovjetski Savez, a Zapad to ne priznaje jer Rusiju ne smatraju globalno relevantnom silom. Suparnik s kojim je Zapad spreman razgovarati o globalnom uređenju sigurnosnih pitanja je Kina, a ne Rusija", kazao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misli da je cilj Washingtona rat u Ukrajini dovesti do točke u kojoj će Rusija priznati poraz jer, kako je obrazložio Kovačević, sve do invazije na Ukrajinu, Putin mogao predstavaljati svijetu da je uspješan. Prema njegovu mišljenju, Americi je stalo da Putin bude poražen kako bi se umanjila ranija predodžba o američkim porazima.

"Europa i Amerika imaju kapaciteta pomagati Ukrajini, ali pitanje je da li će Rusija dovoljno dugo izdržati u toj pat-poziciji u Ukrajini da izgradi partnerske odnose s drugim državama u svijetu i da osigura izvozna tržišta za svoje energente. Ako Rusija u tome uspije, onda će i ovo pitanje vlasti u Rusiji biti odgođeno, a trajanje rata će onda biti produženo do unedogled", zaključio je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Infinity Nado
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo